Sok munkát adnak a tűzoltóknak a leromlott bérházak

Vágólapra másolva!
Budapest belvárosa előző században épült házainak állaga helyenként annyira leromlott, hogy már életveszélyessé teszi a közlekedést. Csak az idén már jóval több mint ezer esetben riasztották épületkárhoz a tűzoltókat, 381-szer omlásveszélyhez, ami többnyire viharban vagy vihar után történt, de normális időjárási viszonyok között, jó időben is 71 alkalommal vonultak ki épületkárhoz, amelyből negyvenegy volt omlásveszély - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a Belvárosban, Terézvárosban, Erzsébetvárosban és Józsefvárosban, valamint Angyalföld egyes részein jelent állandó veszélyt a homlokzatok állapota. Nagyobb szélben, viharban hatványozódik a balesetveszély, de az időjárástól függetlenül sem lehet tudni, hogy a ház egy-egy darabja mikor engedelmeskedik a gravitációnak - írja a Népszabadság.

Szűcs Tamás alezredes, a fővárosi tűzoltóság tűzoltási, mentési és katasztrófa-elhárítási főosztályának helyettes vezetője a lapnak elmondta, hogy egyre több gyengülő állagú házhoz riasztják őket. A lakosok ugyan megvették lakásukat, de az épület állagának fenntartására már nincs lehetőségük, anyagi okokból.

Belső szabályzat és házirend a társasházaknak/uzletinegyed/ingatlan/20030909belso.html

A társasházi törvény szerint a lakóközösségek kötelessége a felújításialap-képzés amelyet ház állagának megóvására fordítanak. Ez a befizetett közös költség legalább egy százaléka kell legyen, ám ez az összeg többnyire semmire sem elég.

Az épületek elemein kívül azonban, a rajtuk elhelyezett reklámfelületek, hirdetések is meglazulhatnak. A viharok a rosszul megépített állványzatokban is kárt tesznek, így nemcsak vakolatomlás fenyegeti a járókelőket. A tűzoltóság - Szűcs alezredes szerint - mindig elhárítja a közvetlen balesetveszélyt, többre azonban nincs lehetőségük - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről