A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Ma dönt az Alkotmánybíróság a Mécs-bizottságról

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság (AB) ma nyilvános határozathirdetést tart a rendszerváltást követő kormányok tagjainak titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozat ügyében. Az indítványozók szerint alkotmánysértő a vizsgálóbizottság felállításáról szóló országgyűlési határozat.
Vágólapra másolva!

A Mécs Imre szabad demokrata országgyűlési képviselő által vezetett parlamenti testület 2002. július 10-én kezdte meg munkáját, de nem sokkal később a bizottság négy ellenzéki tagja felfüggesztette tagságát. A bizottság kormánypárti tagjai múlt év szeptemberének végén az Országgyűlés elnökének írt levélben összegezték tevékenységüket és ezzel a testület munkáját befejezettnek nyilvánították. Mécs Imre, a bizottság elnöke akkor úgy nyilatkozott: egyértelműen kiderült, hogy az 1990-es rendszerváltást követő valamennyi kormányban voltak személyek, akiknek együttműködése vélelmezhető a korábbi diktatórikus rendszer állambiztonsági szerveivel.

Az indítványozók alkotmánysértőnek tartják a bizottság felállítását részletező országgyűlési határozatot. Az egyik beadvány szerzője, Zlinszky János volt alkotmánybíró szerint a vizsgálat olyan személyekre is kiterjedt, akik már nem gyakorolnak közhatalmat, így az ő adataik - álláspontja szerint - már nem minősülnek közérdekűnek - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!