A kormánypártiak küldenék el Ragátsot

Vágólapra másolva!
Jövő keddre halasztotta a döntést az MTV kuratóriumának elnöksége, hogy javasolja-e Ragáts Imre tévéelnök menesztését a reklámértékesítésre titokban kötött szerződések miatt. A köztévé felügyelőbizottságának jelentése szerint ha a szerződések még érvényben lennének, akkor az sértené médiatörvényt. Értesülések szerint a kuratóriumi elnökség kormánypárti tagjai menesztenék a tévéelnököt, az ellenzékiek azonban vonakodnak ettől.
Vágólapra másolva!

A Magyar Televízió kuratóriumi elnöksége a tervek szerint csütörtökön döntött volna arról, hogy milyen következményei legyenek annak, hogy Ragáts Imre tévéelnök még áprilisban a testület tudta nélkül szerződést kötött a köztévé reklámidejére. A döntést ugyanakkor jövő keddre halasztották, miután az MTV felügyelő bizottságának az üggyel kapcsolatos jelentése csak csütörtök hajnalra készült el, és az elnökségi tagoknak nem volt elegendő idejük annak áttanulmányozására.

A csütörtöki ülés idején a kuratórium székhelyén tartózkodott Ragáts Imre is, aki azonban a távozásakor rá várakozó újságíróknak semmilyen nyilatkozatot nem kívánt adni. Ragáts még ügyvezető alelnökként kötött szerződést három céggel az MTV reklámidejének értékesítésére. Minderről a kuratóriumi elnökséget nem értesítette. Miután a szerződések ténye a múlt héten nyilvánosságra került, Ragáts érvénytelenítette a megállapodásokat. Az MTV közlése szerint a szerződéseket közös megegyezéssel bontották fel, a feleknek nincs követelésük egymással szemben.

A csütörtöki ülés után Czeglédi László kuratóriumi elnök elmondta: azért napolták el keddre az ülést, mert saját lelkiismeretüknek is tartoznak azzal, hogy csak az fb-jelentés alapos ismeretében hozzanak döntést. Arra kérdésre, hogy az fb megállapított-e törvénysértést, azt mondta: a jelentés kimondta, hogyha a szerződések érvényesek lennének, ha nem lettek volna felbontva, akkor sértenék a médiatörvényt. Beszélt arról is, hogy a köztévét közvetlen anyagi kár vélhetően nem érte a szerződések miatt, az erkölcsi kár ugyanakkor nyilvánvaló.

Kérdésünkre Czeglédi elmondta: azt egyelőre nem döntötték el, hogy nyilvánosságra hozzák-e az fb jelentését. Az [origo] ugyanakkor úgy tudja, hogy az fb eleve úgy készítette el a vizsgálati dokumentumot, hogy azt nyilvánosságra lehessen hozni.

A kuratóriumi elnökség múlt pénteki rendkívüli ülésén foglalkozott először a reklámszerződések ügyével. A kormánypárti és az ellenzéki tagok akkor nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogy milyen következményei legyenek a szerződéskötésnek. Kiszivárgott hírek szerint a kormánypárti tagok - elsősorban az SZDSZ által delegáltak - amellett érveltek, hogy olyan súlyos ügyről van szó, amely miatt kezdeményezni kell Ragáts Imre menesztését. Ehhez a nyolcfős testület legalább kétharmadának a támogatása kell.

Értesülések szerint az MDF delegáltjai vonakodtak attól, hogy Ragáts leváltását kezdeményezzék. (A kuratóriumi elnökségnek két MSZP-s, két SZDSZ-es és négy MDF-es tagja van.) Hétfőn az egyik MDF-es kurátor, Peták István az [origo]-nak azt mondta: ha a reklámügy miatt leváltják a köztévé elnökét, akkor még nehezebb helyzetbe kerül az egyébként is sok problémával küszködő intézmény. A kuratóriumi elnökség csak kezdeményezheti a tévéelnök menesztését, a végső szót a társadalmi delegáltakkal kiegészülő nagykuratórium mondja ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről