A kormányszóvivő tagadja, hogy távozásra kérték az MNB-elnököt

Vágólapra másolva!
A kormányszóvivő tagadta, hogy Medgyessy Péter kormányfő egy héttel ezelőtt távozásra kérte fel a jegybankelnököt. A Magyar Hírlap azt írta, hogy Járai távozásáért a miniszterelnök felajánlotta, hogy meneszti László Csaba pénzügyminisztert.
Vágólapra másolva!

Távozásra kérte Járai Zsigmond jegybankelnököt Medgyessy Péter kormányfő múlt heti lakáskamatokról szóló megbeszélésükön - írta a Magyar Hírlap. A lap szerint a kormányfő megígérte az Orbán-kormány idején pénzügyminiszterként dolgozó jegybankelnöknek, ha lemond, cserébe meneszti László Csaba pénzügyminisztert. Ha mindketten távoztak volna, az megnyugtatta volna a pénzügyi piacot - írta a Magyar Hírlap, amely szerint Járai elutasította az alkut.

"A híresztelésnek nincs alapja, semmiféle személyi kérdés nincs napirenden" - mondta a kormányszóvivő az MTI-nek adott rövid nyilatkozatában pénteken. Közölte: Medgyessy Péter miniszterelnök az elmúlt napokban több nyilatkozatában erősítette meg posztján László Csaba pénzügyminisztert. Egyúttal a kormányfő kifejezte a kormány és a jegybank együttműködésének szükségességét is, amire jó példát szolgáltattak a szerdán eldöntött kormányzati gazdaságpolitikai lépések - tette hozzá.

A Pénzügyminisztérium szintén tagadta, hogy felmerült volna László Csaba menesztése.

A Magyar Hírlap által idézett Financial Times szerint a magyarországi pénzügyi válság fő felelőse a jegybankelnök volt, mivel egyrészt pénzügyminisztersége alatt kezdődött meg a költségvetés költekezése, másrészt jegybankelnökként túlságosan erőltette, hogy Magyarország 2008-ban vezesse be az eurót.

A lap szerint az MSZP Járait hibáztatja azért, hogy a kormány szigorította a lakáshiteleket, mert a jegybankelnök három százalékkal emelte a jegybanki alapkamatot. A szigorítás ugyan jó hatással volt a pénzpiacokra, ám a politikában hitelévesztést okozhat - írta a Magyar Hírlap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!