A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A kormány elkészítette az úgynevezett PSZÁF-törvénnyel kapcsolatos módosítási javaslatát. A változtatásra azért van szükség, mert az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találta a törvény átmeneti rendelkezéseket tartalmazó részét. Az új javaslat szerint Szász Károly, a PSZÁF elnöke addig marad posztján, míg fel nem áll az új vezető testület.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság a ki nem hirdetett törvénynek azt a két bekezdését találta alkotmányellenesnek, amely a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke és helyettesei megbízatásának megszűnését és az ehhez kapcsolódó átmeneti szabályokat határozta meg. A döntés indokolása szerint "a vizsgált konkrét rendelkezések szabályozási tartalma jogbizonytalanságot eredményez, mert a Felügyelet működésében az ügyek átmeneti vitelének csak egy részét biztosítja, illetve a legfontosabb hatósági jogkörök gyakorlását meghatározatlan ideig lehetetlenné teszi".

"Az Alkotmánybíróság keddi határozata a kormány számára pozitív, visszaigazolta Medgyessy Péter miniszterelnök céljait" - közölte Gál J. Zoltán kormányszóvivő a kormányülést követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: értékelésük szerint a törvény 99,9 százaléka kiállta a próbát, az ellenzéki aggályok hamisnak bizonyultak. "Mindössze egy jogtechnikai ügyben van teendő: nem lehet interregnum az átmeneti idő alatt" - mondta a kormányszóvivő.

A javasolt módosítás szerint a jelenlegi felügyeleti vezetők - Szász Károly PSZÁF-elnök és helyettesei - mandátuma addig tart, amíg az új felügyeleti tanács fel nem áll.

A köztársasági elnök által visszaküldött törvényt az alkotmányügyi bizottság tárgyalja majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!