A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Visszaadnák a vámőrségnek a kényszerítőeszközeit

Vágólapra másolva!
Alighogy az államfő aláírta a vámőrségről szóló törvényt, egyéni képviselői indítványként négypárti javaslatot terjesztett a parlament elé négy képviselő, amelyben a kihirdetésre váró jogszabály hatályon kívül helyezését. Ha a legutóbb elfogadott törvény jelenlegi - kihirdetésre váró - állapotában lép hatályba, a vámnyomozóknak minden intézkedésükhöz rendőr vagy határőr segítségét kellene kérniük - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal az után, hogy a köztársasági elnök aláírta a vám- és pénzügyőrségről szóló 2004. évi XIII. törvényt, Göndör István (MSZP), Demeter Ervin (Fidesz), Világosi Gábor (SZDSZ) és Font Sándor (MDF) önálló képviselői indítványt nyújtott be pénteken az országgyűlés elnökének, amely hatályon kívül helyezné a fent említett, még ki sem hirdetett jogszabályt. A javaslatot benyújtó négy képviselő a törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását is indítványozták, mivel ellenkező esetben május elsejéig nem lépne hatályba a javaslatuk. Ez esetben pedig a vámőrség a 2004. évi XIII. törvény értelmében nem lenne jogosult kényszerítő és titkosszolgálati eszközök alkalmazására - írja a Népszabadság.

Korábban az ellenzék azért nem szavazta meg az ország uniós csatlakozása napján a vámtörvényt felváltó jogszabály kétharmados rendelkezéseit, mert azok szerintük nem tették egyértelművé, hogy a VPOP a Nemzetbiztonsági Szakszolgálattól rendeli meg a titkos információgyűjtést, és nem épít ki e célra saját lehallgató és figyelő kapacitást. Parlamenti források szerint azonban a kétharmados részek kiszavazásának valójában politikai okai voltak, az ellenzék borsot akart törni a kormánykoalíció orra alá.

A politikai acsarkodás miatt azonban a vámőrség fogatlan oroszlánná vált. Noha a "törvény fegyveres rendvédelmi, államigazgatási szervként" nevesíti a vámőrséget, a parlament a XIII-as törvény elfogadásával nemcsak a lőfegyverhasználat jogától fosztotta meg a testületet, hanem a bilincselés és testi kényszer alkalmazásának a lehetőségétől is. Ha a legutóbb elfogadott törvény jelenlegi (kihirdetésre váró) állapotában lép hatályba, a vámnyomozóknak minden intézkedésükhöz rendőr vagy határőr segítségét kellene kérniük. Ha nincs rendőr vagy határőr a közelben egy kábítószercsempész leleplezésekor, a vámőrség legfeljebb szépen megkérheti a drogfutárt, hogy várja meg a bilincselésre jogosult hatósági személyeket, és ha az illető nem engedelmeskedik, végső esetben szigorú tekintettel próbálkozhatna jobb belátásra bírni - írja a Népszabadság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!