A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Alkotmánybírósághoz fordul az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete a gyógyszerárak befagyasztása miatt. Az egyesület szerint a kormány döntése - melynek értelmében április 1. óta hatósági áron lehet csak értékesíteni a gyógyszereket - sérti az ártörvényt. Az árbefagyasztás miatt korábban az Alkotmánybírósághoz fordult a Magyar Gyógyszerész Kamara is.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz fordult szerdán a - külföldi cégeket tömörítő - Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGyE) a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormánydöntés miatt, mert álláspontjuk szerint az nem felel meg az ártörvénynek. "Az egyesület álláspontja szerint az ártörvény a kormányt a jelen esetben nem hatalmazta fel a gyógyszerárak rendelettel történő módosítására. A kormány eljárása sérti a piacgazdaság alkotmányos követelményét és a vállalkozás alkotmányban elismert és támogatott jogát" - áll az IGyE közleményében.

Az egyesület kéri annak megállapítását is, hogy az ártörvény azon rendelkezése, amely felhatalmazza a kormányt az árak módosítására kivételes jelleggel, nem felel meg az alkotmánynak. A szervezet több tagvállalata önállóan hasonló beadványt juttatott el az Alkotmánybírósághoz. Az IGyE az alkotmánybírósági beadvány mellett levélben a jogalkotási folyamat törvényességi felügyeletével kapcsolatban kérdésekkel fordul Bárándy Péter igazságügy miniszterhez is.

A Magyar Gyógyszerész Kamara és a Gyógyszer-nagykereskedők Szövetsége március végén jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a gyógyszerárak befagyasztásáról szóló kormánydöntés miatt. A kormány március közepén döntött arról, hogy 15 százalékkal csökkentett áron befagyasztja azon gyógyszergyártó cégek árait, amelyek nem tudtak megállapodni az egészségügyi tárcával a gyógyszerárak mérsékléséről. Az intézkedés április elsején lépett életbe, eredményeként a teljes gyógyszerkörre vonatkozóan több mint tízezer gyógyszer lakossági ára csökkent 10-15 százalékkal az egészségügyi miniszter közlése szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!