Újabb korrupcióellenes bizottság ad ötleteket a kormánynak

Vágólapra másolva!
Újabb korrupcióellenes bizottság alakult szerdán Tanácsadó Testület a Korrupciómentes Közéletért néven. A tanácsadó testület elnöke Keller László közpénzügyi államtitkár. Korábban, tavaly májusban Köztársasági Etikai Tanács néven, más személyi összetételben már működött egy hasonló feladattal létrehozott tanácsadó testület, de februárban személyes viták miatt megszűnt a bizottság.
Vágólapra másolva!

A Tanácsadó Testület a Korrupciómentes Közéletért nevű bizottság alakuló ülésen ötletként felmerült, hogy célszerű lenne létrehozni egy tanácsadó szolgálatot, ahová a közszolgálatban dolgozók jelenthetnék a tudomásukra jutott korrupciógyanús eseteket. A köztisztviselők vagy közalkalmazottak így akár saját főnökeik ügyeiről is jelenthetnék a szolgálatnak, ha úgy gondolják, gyanús ügyekbe keveredett.

Keller László közpénzügyi államtitkár szerint szükség van intézményesített segítségre a közszolgálatban dolgozóknak, hogy tudják, kihez fordulhatnak, ha korrupcióra gyanakodnak. A szolgálatnak a tervek szerint már akkor is lehetne bejelentéseket tenni, ha büntetőjogilag nem bizonyítható korrupciós kísérletre gyanakszik egy közszogálatban dolgozó.

Az alakuló ülésen a bizottság öt, szakértőkből álló munkacsoport terveit vitatta meg. Így a bűnmegelőzés mellett az oktatás, a közbeszerzés, az adózás, a pártfinanszírozás és a korrupció elleni küzdelem közötti összefüggésekről is tárgyaltak.

Keller László az ülés után elmondta azt is, hogy szerinte mindenképpen külön kell választani a pártok választási kampányai, illetve működésük finanszírozását. Kiemelte, hogy a korrupció elleni küzdelem elképzelhetetlen anélkül, hogy a pártfinanszírozáson változtatnának.

A tanácsadó testület kéthavonta ülésezik, és az államtitkár szerint még nyár elején konkrét javaslatokat fogalmaznak meg a kormánynak azzal kapcsolatban, mit kellene tenni a korrupció ellen. A javaslatokban szerepel majd az is, hogy a terv végrehajtásáért ki legyen a felelős, mit kell tenni és mindez mennyibe kerül, milyen költségvetési forrásból lehet fedezni a költségeket.

A most megalakult testülethez hasonló feladatokkal már működött egy tanácsadó testület. A Köztársasági Etikai Tanács tagjaitól azt várta a kormány, hogy csökkentsék a korrupció lehetőségét, illetve hogy elérjék, hogy a politikusok ne is akarjanak ilyesmit tenni. A tanács azonban annyiban mindenképpen eltér a mostani testülettől, hogy nem foglalkozott konkrét esetekkel, jelenségek észlelését tűzte ki feladatának.

A testület tavaly május és idén február között működött, de miután februárban Solt Pál, a testület elnöke bejelentette, hogy kilép, több tag is jelezte, nem akar tovább dolgozni a testületben, így megszűnt a KET. Működése során csupán néhány állásfoglalást bocsátott ki, így például utaltak a közpénzek átláthatóságának fontosságára, a kedvezményes lakáshitelek kapcsán pedig kinyilvánították: etikátlan lehet, ha közéleti szereplők vesznek igénybe ilyet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről