A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

A parlament megszavazta az üzemanyagár csökkentését

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn, a házszabálytól eltérve, az előterjesztés általános vitájával egy napon módosította a jövedéki törvényt az üzemanyagár mérséklése érdekében: a kormány javaslatát 193-an támogatták, 51 képviselő tartózkodott a zárószavazásnál.
Vágólapra másolva!

A jogszabály szerint amennyiben a 95-ös oktánszámú benzin két egymást követő hét hétfőjére vonatkozó átlagárának számtani átlaga eléri a 250 forintot, a jövedéki adót úgy mérséklik, hogy a literenkénti fogyasztói ár 2 forinttal 248 forintra csökkenjen. További árnövekedés esetén 5 forintonként 1 forinttal csökken a fogyasztói ár.

A gázolaj esetében a küszöbár 225 forint lesz. A többi oktánszámú benzin ára a 95-össel megegyezően csökken, azaz 2 forinttal, amennyiben a 95-ös eléri a 250 forintot. A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára a módosítás indoklásaként expozéjában elmondta: az olajtermékek ára a nemzetközi színtéren megnőtt, ezért kormányzati intézkedéssel kívánják befolyásolni, hogy a fogyasztói árak ne növekedjenek elfogadhatatlan mértékben. Tájékoztatása szerint a javaslat célja az, hogy már a jövő héten 2 forintos ármérséklésre kerüljön sor a benzinkutaknál.

Tállai András közölte, a Fidesz az üzemanyagár befagyasztását javasolja. A fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány ilyen tartalmú megállapodást kötött 2000-ben a fuvarozók képviselőivel.

Kovács Tibor (MSZP) erre reagálva elmondta, hogy az Orbán-kormány nem csökkentette, hanem "egy rendkívül magas szinten" nem emelte tovább az üzemanyag jövedéki adójának mértékét.

Soltész Miklós (Fidesz) kitért arra, hogy a térség országaiban jelentősen alacsonyabb a benzin jövedéki adója, mint Magyarországon, és véleménye szerint a szocialisták ostobának nézik az autósokat.

Molnár Albert (MSZP) kijelentette, kiszámíthatatlan és korlátlan felelősséget vállalna a kormány, ha elfogadná a Fidesz javaslatát az üzemanyagár befagyasztására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!