A tűzijáték után árulják el a készítők nevét

Vágólapra másolva!
Csak a rendezvényt követően hozzák nyilvánosságra az augusztus 20-i tűzijáték minden részletét -írja a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó szervezők szerint az esemény szűkös költségvetése ellenére az utóbbi idők legszebbje lesz.
Vágólapra másolva!

Üzleti titokként kezelik az augusztus 20-i tűzijáték lebonyolításával kapcsolatos fő- és alvállalkozói szerződéseket, így az érintett cégeket és a tételes költségeket. Ezeket az adatokat csak a rendezvény állami elszámoltatása után hozzák nyilvánosságra - írja a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó Tolmár Tamás, a Mafilm Rt. vezérigazgatója szerint a biztonság is ezt követeli, mivel Törökbálint óta más a világ.

A lap Magyar Nemzet hétvégi értesülése - miszerint a pirotechnikai lebonyolításért feltehetően nem az rt. eredeti alvállalkozója, a Mafilm-Szcenika Kft. felel, hanem a tavalyi tűzijátékban érdekelt Gresco Kft - után kereste meg a Mafilm igazgatóját.

A központi ünnepségek szervezésének összesen 175 millió forintos jogát a Hungexpo Rt. nyerte el a közbeszerzési pályázaton. A tender kiírása szerint csak a tíz százaléknál nagyobb részesedésű alvállalkozókat kell nyilvánosan is megnevezni, ez pedig csak a Mafilm Rt.-re igaz. A társaság vezérigazgatója erre is hivatkozott a biztonság mellett, amikor nem volt hajlandó elárulni az alvállalkozók nevét. Csak annyit árult el róluk, hogy egy olyan cégcsoportról van szó, amely esetenként közösen, esetenként külön-külön foglalkozik pirotechnikai rendezvényekkel.

A vezérigazgató szerint összesen körülbelül bruttó százmillió forint az esemény kültségvetése. A cégeket alapos mérlegelés után választották ki, a tűzijáték biztonsági kockázatát a lehető legkisebbre csökkentik. Ez azonban növeli a járulékos költségeket, ezek ötven százalékát teszik ki a százmilliónak.

A Népszabadság szerint a pénteki budapesti tűzijátékon a hagyományos és az új helyszínek mellett, a technikákat is kombinálják, "különleges, Magyarországon eddig nem használt elemekben bővelkedő, kreatív, művészi kompozíció" lesz. Egyedi, színes görögtűz is fokozza a látványt, ehhez magyar zeneszerzők műveiből összeállított montázs szolgáltat zenei aláfestést. A tűzijátékot öt helyszínről lövik fel: a Citadelláról, a budai rakpart Erzsébet híd és Szabadság híd közötti szakaszáról, a Lánchíd mindkét oldaláról, és két Dunán álló hajóról. A félórás esemény nyolc részből áll, a magyar nemzeti képet az európai uniós zászlókép követi; majd sorrendben vízitűzijáték-kép, aranykép, ezüstkép, szivárvány, tűzfal és a finálé - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről