2 milliós büntetés parlagfűért

Vágólapra másolva!
Akár kétmillió forintra is büntethetik azokat, akik a felszólítás ellenére sem kaszálják le a telkükön lévő parlagfüvet. A XI. kerületi önkormányzatnál betelt a pohár: Molnár Gyula szocialista polgármester törvénymódosítással szeretné elérni a parlagfű hatékonyabb irtását.
Vágólapra másolva!

A parlagfű idén is rengeteg allergiás ember életét keserítette meg, de jövőre egy új törvénymódosítás-javaslat értelmében ez talán másképpen lesz. A XI. kerületi polgármester, Molnár Gyula ugyanis kezdeményezni fogja a szigorúbb eljárást - tudta meg az [origo] Domonkos Csabától, a XI. kerületi önkormányzat sajtószóvivőjétől. A törvénymódosítás lényege az lenne, hogy az első felszólítást követő 14 napon belül kötelező volna a parlagfű kiirtása. Amennyiben ez nem történik meg, úgy az önkormányzat azonnal elkezdi azt. Az eljárás menete így sokkal gyorsabb lenne a mostani 65-70 napnál.

Molnár elképzelései között van az úgynevezett zéró tolerancia is, vagyis annak, aki nem kaszál, a legmagasabb, kétmillió forintos bírságot lehetne kiszabni, a jelenlegi 50-60 ezressel szemben. - Ilyen büntetés mellett talán jobban megfontolják majd a telektulajdonosok a gyorsabb irtást. Idén előfordult, hogy nem vették át a postai úton elküldött felszólítást, sőt volt, hogy a végén már futárt kellett küldenünk Kecskemétre, ahol a telek tulajdonos tartózkodott - nyilatkozta Domonkos.

Bár Budapest nem tartozik a legfertőzöttebb területek közé, azért még itt is jócskán lehetne javítani a parlagfű helyzetén. Kíváncsiak voltunk, hogy a többi önkormányzat hogyan vélekedik Molnár törvénymódosításáról. A megkérdezett önkormányzatok közül a XVIII., a VIII., valamint a XII. kerületitől kaptunk választ. Sándor László XVIII. kerületi alpolgármester, illetve Varga Katalin, a VIII. kerületi önkormányzat szóvivője az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy támogatni fogják Molnár Gyulát. Varga Katalin azt is elmondta, hogy már olyan kezdeményezésről is hallott, melyben hajléktalanoknak adnának munkát. Bárki jelentkezhetne parlagfűirtásra, csakúgy, mint télen hólapátolásra. A XII: kerület úgyszintén támogatja a XI. kerületi kezdeményezést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről