Hétfőn kap megbízást Gyurcsány a kormányzásra

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök várhatóan hétfőn megbízza a kormányalakítással a koalíció jelöltjét, Gyurcsány Ferencet. A kormányprogram szerdán kerül parlamenti vitára, ezt követően kezdődnek meg a kormányalakítási tárgyalások, csütörtökön pedig Gyurcsány várhatóan bemutatja minisztereit.
Vágólapra másolva!
Lendületes kormányprogram a bátor kormányzásért/itthon/20040925lenduletes.htmlMedgyessy Péter fél ciklusa/itthon/20040924medgyessy.htmlGyurcsány Ferenc-linkgyűjteményhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/014/537

Várhatóan hétfőn kap megbízást a kormányalakításra Gyurcsány Ferenc. Péntek éjjel kerültek a végső aláírások a szerdán parlamenti vitára kerülő kormányprogramra. Ellenjegyezte a pénzügyminiszter, az MSZP frakcióvezetője és a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós kapcsolatokért felelős államtitkára.

A végleges program azt ígéri, igazságosabbá teszik a javak elosztását, csökkentik az adókat, javítanak a foglalkoztatottságon és az ország versenyképességén. Átalakítják az otthonteremtési és a gyermektámogatási politikát, emellett az esélyegyenlőség növelését ígéri az új kormányprogram. Az új kormány a sorkatonaság megszüntetése mellett azt ígéri, hogy 500 szolgálati lakást épít ki a katonák és családjaik számára.

A programból az is kiderül, hogy az egészségügy reformja a szakmai, a közigazgatási reform pedig a politikai egyetértés hiánya miatt nem hajtható végre ebben a ciklusban. A legnagyobb ellenzéki párt nem tartja indokoltnak az új program meghirdetését, hiszen Medgyessyé 2006-ig szólt, és a választók - a Fidesz szerint - arra voksoltak.

Kedd este Gyurcsány Ferenc a Körcsarnokban nagygyűlésen beszél megalakuló kabinetje célkitűzéseiről, majd a szerdai parlamenti vitanap után kezdi meg kormányalakítási tárgyalásait. Csütörtökön pedig szeretné bemutatni csapatát. A miniszteri esküket várhatóan október 4-én teszik le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről