A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Törvényt módosítana a Fidesz a 4-es metró miatt

Vágólapra másolva!
A fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció a 4-es metró építésével kapcsolatban azt javasolja, hogy a fővárosi önkormányzat kezdeményezze a polgári törvénykönyv módosítását. Úgy vélik ugyanis, hogy a föld alatti építkezések tulajdoni kérdéseivel kapcsolatos jelenlegi magyar jogi szabályozás hiányos, szabályozni kellene, milyen mélységben egy-egy ház tulajdona az alatta lévő föld.
Vágólapra másolva!

Wintelmantel Zsolt, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezető-helyettese azzal kapcsolatban minősítette rendezetlennek a jogi helyzetet, hogy a metró feletti házak tulajdonosai sérelmezik: hozzájárulásuk nélkül épülne ingatlanjuk alatt a metróalagút. Az ügyben civil pereskedés is folyik.

Az országgyűlési képviselőként is tevékenykedő politikus nemzetközi példákat idézve kifejtette, hogy az Egyesült Államokban és Japánban a háztulajdonosok "a Föld középpontjáig" terjedő tulajdonjoggal rendelkeznek, így ingatlanjuk alatt csak beleegyezésükkel, például földhasználati szerződéssel épülhet bármi. Számos európai országban, például Németországban a háztulajdonosok 25 méter mélységig rendelkezhetnek sajátjukként a földterülettel, tehát ennél mélyebben bárki bármit építhet a felszínen lévő ház tulajdonosának engedélye nélkül.

Wintelmantel Zsolt azt mondta, a mai rendezetlen hazai jogi helyzetben bármikor előfordulhat az, hogy valaki egy szomszédos ingatlan alá mélygarázst épít, vagy akár egy meglévő mélygarázs alá egy másikat.

A politikus arra nem tudott válaszolni, hogy földhasználati szerződés megkötése esetén milyen nagyságú összeget kellene fizetni ma a 4-es metró ügyében pereskedő civileknek. Mint mondta, a frakció felvetése általános jellegű, és a problémát a 4-es metró építésétől függetlenül is orvosolni kell.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!