MSZP-s nemek, fideszes igenek a népszavazáson

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ arra biztatja szavazóit, hogy a decemberi népszavazáson a kórházprivatizációval és a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre is nemmel szavazzanak. A Fidesz ezzel szemben mindkét kérdésben igent javasol híveinek.
Vágólapra másolva!

Az MSZP és az SZDSZ arra biztatja választóit, hogy szavazzanak nemmel a decemberi népszavazáson a kórházprivatizációval és a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésre, mivel nem áll megfelelő információ rendelkezésükre ahhoz, hogy felelős döntést hozzanak - mondta Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök, miután bemutatkozó látogatáson fogadta Hiller István szocialista elnököt. A bejelentés érdekessége, hogy míg az SZDSZ korábban is határozottan ellenezte a kettős állampolgárság bevezetését, az MSZP eddig ilyen egyértelműen nem foglalt állást a kérdésben.

Kuncze és Hiller bejelentése után a miniszterelnök parlamenti felszólalásában még egyértelműbbé tette a kormányoldal véleményét. Gyurcsány Ferenc azt mondta: a felelőtlen, rövid távú haszonszerzés populista politikájának tartja a kettős állampolgárság és a privatizáció ügyében kezdeményezett népszavazásokat. "A magánosítást önmagában nem lehet kizárólagosan jónak vagy rossznak értékelni, részleteiben kell megvizsgálni a privatizáció lehetőségét az egyes cégek esetében" - mondta Gyurcsány. A kettős állampolgárság ügyében fontosnak nevezte annak vizsgálatát, hogy az miként hatna a szülőföldön maradásra, illetve a magyarországi oktatásra, egészségügyre, munkaerőpiacra.

Hiller István kulturális miniszter a parlamentben kedden azt mondta: a kormány külön szabályozást készít elő arra, hogy azok a határon túli magyarok, akik nem európai uniós országban élnek, szabadon, akadálymentesen léphessenek be Magyarországra.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője egy keddi televíziós műsorban pedig azt közölte: a kettős állampolgárság nem megoldás sem a határon túli magyaroknak, sem Magyarországnak, mert egy tömeges bevándorlás összeroppanthatja az anyaország gazdaságát. Inkább a szabad mozgást, a kapcsolattartást és a szülőföldön való boldogulást kell segíteni - mondta. Közölte azt is: egy felmérés szerint az erdélyi 18 és 35 év közötti magyar fiatalok közül minden harmadik kivándorolna Magyarországra, ha megkapná az állampolgárságot. "Ez egy második Trianon" - tette hozzá Lendvai.

A kormánypártokkal ellentétben a Fidesz mindkét kérdés esetében azt javasolja, igennel szavazzanak a választók - mondta Révész Máriusz, a párt szóvivője. Révész Máriusz az [origo]-nak elmondta azt is, hogy "a Fidesz meg van lepődve azon, hogy az MSZP mindkét témában álláspontot változtatott. Eddig azt mondták, hogy a kórházprivatizációs kérdésnek nincs értelme és egyébként sem akarják az egészségügyi intézményeket eladni, most pedig arra szólítják fel az embereket, hogy szavazzanak erre a kérdésre nemmel. Ez azt jelenti, hogy nem csak a privatizációt, a közvagyon eladását akarják folytatni, de még a kórházakat is magánkézbe kívánják adni." A kórházpirvatizáció emellett a szóvivő szerint azzal járhat, hogy a szegényebbek nem tudják megfizetni a megfelelő színvonalú ellátást.

A kettős állampolgársággal kapcsolatban Révész azt mondta: "Az MSZP mostanában azt állította magáról, hogy nemzeti elkötelezettségű párttá vált. Most világossá vált, hogy Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Románia, Horvátország és Szerbia gyakorlatával szemben nem kívánja biztosítani a kettős állampolgárságot a határon túl rekedt magyaroknak. A Fidesz tart attól, hogy valótlan félelmet kívánnak gerjeszteni a kettős állampolgársággal kapcsolatosan. Ezért a kettős állampolgárság valódi tartalmáról négypárti egyeztetést tart szükségesnek még a népszavazás előtt. Ez esetben minden magyar állampolgár tudhatja, hogy mire is adja le a szavazatát" - mondta a Fidesz szóvivője.

A Fidesz szóvivőjének mostani véleményével szemben korábban a párt vezető politikusai közül többen fenntartásokkal kezelték a kettős állampolgárság intézményét. Bár Orbán Viktor többször kiállt a kettős állampolgárság mellett, és maga is aláírta a népszavazást kezdeményező ívet, Németh Zsolt volt külügyi államtitkár és Kövér László, a párt országos választmányának elnöke sem támogatta a kezdeményezést egyértelműen. Kövér júliusban még azt mondta a kolozsvári Krónika napilapnak adott interjújában, hogy a magyar állampolgárság megadása inkább csak egyfajta pszichikai megerősítést jelentene a határon túli magyarságnak, ami nem lebecsülendő. Kövér hozzátette: a kettős állampolgársággal szemben mindenképpen az autonómiának tulajdonít elsőbbséget.

Az [origo] szerette volna megtudni azt is, hogy az MDF mit tanácsol választóinak a két kérdésben. Herényi Károly, a párt frakcióvezetője azonban nem reagált megkeresésünkre. Herényi korábban azt mondta: pártja "teljes erővel" támogatja a kettős állampolgársággal kapcsolatos kezdeményezést. Csapody Miklós MDF-es képviselő pedig keddi parlamenti felszólalásában felkérte a kormányt: biztosítson kétmilliárd forintot a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról szóló népszavazást megelőző tájékoztató kampányra.

Az MDF már korábban javaslatot tett az állampolgársági törvény módosítására, amely jogilag rendezte volna a kettős állampolgárság ügyét - fűzte hozzá. Ez a javaslat nem kötné lakóhelyhez és munkahelyhez az állampolgárságot, tehát a határon túli magyarok nem kapnának választójogot és nem jelentenének pluszkiadást az országnak - mondta a képviselő.

Dávid Ibolya pártelnök a privatizációval kapcsolatban pedig azt mondta korábban: az MDF nem támogatja a Fidesz privatizációellenes kezdeményezését. Elmondta: konzervatív, jobboldali párt vezetőjeként hisz a magántulajdonban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről