Díszpolgárokat avattak a főváros napja alkalmából

Vágólapra másolva!
Pest, Buda és Óbuda 131 évvel ezelőtti városegyesítésének fővárosi ünnepnapján, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén adta át Demszky Gábor főpolgármester az idei önkormányzati kitüntetéseket.
Vágólapra másolva!

Budapest díszpolgára címet vehetett át a főpolgármestertől a főváros napja alkalmából Garas Dezső színművész, Gönczöl Katalin egyetemi tanár, Konrád György író, Makk Károly filmrendező és Varga Imre szobrászművész.

Pro Urbe Budapest-díjban részesült a Budapesti Filharmóniai Társaság, a Szabó Ervin Könyvtár kollektívája, a magyar férfi vízilabda válogatott, Bereczky Loránd művészettörténész, Spiró György író és Günter Verheugen EU-bővítési biztos.

Budapestért-díjat 25-en kaptak, közülük azonban Cságoly Ferenc építész levélben mondott le az elismerésről. A kitüntetettek között szerepel a Fazekas Mihály Gimnázium, a Schöpf-Merei Kórház közössége, Nagy Tímea és Kovács Katalin olimpiai bajnok, Markó Iván táncművész és Szegedi Péter, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője.

Hogyan tájékozódik ország - világ híreiről?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=007_03_1_12_2_1_05_04

Demszky Gábor köszöntőjében a főváros napja alkalmából azt hangsúlyozta, hogy az 1873-as egyesüléssel csakúgy mint Magyarország idei európai uniós csatlakozásával Budapest az ország fejlődésének motorjává vált. Emlékeztetett rá, hogy a városegyesítés eredményeként a XX. század fordulójára Budapest az egész régió szellemi, kulturális, gazdasági és politikai központja lett. A főpolgármester szerint e gyors fellendülés azért valósulhatott meg, mivel az ország kormányai és vezető politikusai mind Budapest-pártiak voltak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!