A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNPupp Réka
12:25CselgáncsReka Pupp-Sosorbaram Lkhagvasuren
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNPásztor Flóra
14:05VívásYun-Jia Zhang-Flora Pasztor
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Az oktatási tárca engedi az iskolai cigizést

Vágólapra másolva!
Egy miniszteri rendelet módosítása szerint az iskola a nagykorú diákok részére kijelölhet olyan helyiséget, ahol dohányozni lehet. A nem dohányzók védelméről szóló törvény viszont kitiltja a cigarettát a kiskorúak által is használt helyiségekből. Az ÁNTSZ felméréséből kiderül, hogy a nagykorú gyerekeket is oktató iskolák több mint felében kijelölték a dohányzóhelyiséget, holott a "kijelölhet" kitétel csak lehetővé teszi ezt, de nem kötelez rá. Az ÁNTSZ és az ombudsman a rendelet visszavonását követeli, a minisztérium szerint a jogszabály nem mond ellent a törvénynek.
Vágólapra másolva!

A nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló miniszteri rendelet 2000. évi módosítása szerint, az iskola - a kiskorú tanulóktól elkülönítetten - a nagykorú diákok részére kijelölhet olyan helyiséget, ahol dohányozni lehet. A nem dohányzók védelméről szóló törvény viszont kitiltja a cigarettát a kiskorúak által is használt helyiségekből.

Tanulni járjanak az iskolába, ne dohányozni

Végh Erzsébet, az ÁNTSZ Fővárosi Intézete gyermek- és ifjúság-egészségügyi osztályának vezetője szerint az oktatási miniszter ezen rendelkezését vissza kellene vonni, mert a nem dohányzók védelméről szóló törvény szellemiségével, a törvényalkotó szándékával ellentétes. "Az óta hadakozunk ez ellen a rendelet ellen, amióta kijött" - állítja. Az osztályuk által végzett felmérésből kiderült, hogy a nagykorú gyerekeket is oktató iskolák több mint felében kijelölték a 18 évnél idősebbek diákoknak a dohányzóhelyiséget, holott a "kijelölhet" kitétel csak lehetővé teszi ezt, de nem kötelez rá. 14 iskolában az épületen belül, 109 esetben az udvaron, további 11 iskolában pedig egyéb helyeken, például függőfolyosókon dohányozhatnak a 18 évnél idősebb diákok. Végh Erzsébet álláspontja szerint a diákoknak, legyenek 18 évnél idősebbek vagy fiatalabbak, nem kellene megengedni, hogy az iskola területén rágyújtsanak. "Az iskolába tanulni járjanak, ne cigarettázni" - fogalmazott.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azzal a javaslattal fordult az oktatási miniszterhez, hogy a tárca módosítsa az iskolai dohányzásra vonatkozó rendeletét. A biztos szerint a változtatás elősegítheti, hogy a még nem dohányzók a jövőben kisebb arányban szokjanak rá a dohányzásra. A módosított rendelet nem csak a tizennyolc év alattiaknak tiltaná a dohányzást az iskolákban, hanem a képzési idő alatt nagykorúvá vált diákoknak is.

Füstirtók Egyesülete: a miniszteri rendelet dohányzási reklámkampány

Az országgyűlési biztos azt követően indított az ügyben vizsgálatot, hogy az egyik napilapban a Füstirtók Egyesületének elnöke kifejtette, hogy a minisztérium rendelete a kiskorú diákok számára dohányzási reklámkampányként is felfogható, mivel méltányolandó felnőtt szokásként tünteti fel a cigarettázást, annak ellenére, hogy a 14-18 éves korcsoportban a legmagasabb, 50 százalékos a dohányzók aránya.

Az ombudsman megkeresésére az Oktatási Minisztérium közigazgatási államtitkára kifejtette, hogy szerinte nincs ellentmondás a tárca rendelete és a törvény között. Lenkovics Barnabás az államtitkár válaszát nem fogadta el. Az ombudsman vizsgálatában felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy a gyerekek egyre fiatalabb korban szívják el első cigarettájukat. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a rendszeres dohányossá válás a középiskola ideje alatt következik be, a középiskolát elhagyó, tehát 18-19 éves diákok majdnem fele rendszeresen dohányzik. Tény az is, hogy az iskolákban az idősebb diákok viselkedése sokkal inkább befolyásolja a kisebbeket, mint a szülők vagy a tanárok véleménye.

A minisztérium az [origo] megkeresésére arról tájékoztatott, hogy szerintük a rendelet egyértelműen fogalmaz: a kiskorú tanulóktól elkülönítetten lehet olyan helyiséget kijelölni, ahol a nagykorú diákok dohányozhatnak. A tárca álláspontja szerint nem a szabályozással van probléma, hanem azzal, ha rosszul alkalmazzák a jogszabályt, és olyan helyiséget jelölnek ki dohányzásra, ami nincs elkülönítve a kiskorúaktól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!