A Fidesz feljelentést tett Gyurcsány nyaralóügye miatt

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök régi nyaralóügye miatt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a Fidesz - jelentették be. Egy Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó cég a balatonőszödi kormányüdülő egyik nagy értékű villáját szerezte meg még 1994-ben, az ellenzék szerint gyanús körülmények között.
Vágólapra másolva!

A Fidesz ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a balatonőszödi kormányüdülő egyik nagy értékű villájának eladása ügyében, és a szerződés semmisségének megállapítását kéri a bíróságtól - jelentette be Szijjártó Péter a párt országgyűlési képviselője. A tranzakcióban egy Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó cég került szerződéses viszonyba a magyar állammal.

Úgy tűnik, hogy a miniszterelnök a korrupcióellenes harc terén is csak "dumál és dumál, holott akár személyesen, akár a cégein keresztül haszonélvezője lehetett a nemzeti vagyon furcsa, sokszor gyanús körülmények között történt" értékesítésének - mondta Szijjártó Péter. Mint mondta, az ügyben egy közel 3300 négyzetméteres balatonparti telken lévő, 300 négyzetméteres villát adott el az állam, amelyre tíz éves lízingszerződést kötöttek 1994-től 2004-ig.

A Fidesz jogi érveit ismertetve hozzátette: az 1994-ben érvényben lévő törvények szerint a költségvetési szervek 20 millió forintos értékhatárig köthettek ilyen szerződést. A Kiss Péter kancelláriaminiszter által 2004. február 27-én aláírt kibocsátási adatlapon azonban az szerepel, hogy az üdülőingatlan forgalmi értéke 30 millió forint.

A képviselő elmondta: a törvények alapján versenytárgyalásra is szükség lett volna, azonban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal 2002-es jelentése szerint ez nem történt meg, és így felmerült a semmiség megállapításának jogi lehetősége is. A Fidesz jogi érvei szerint a szerződésben meghatározott, 10 évre elosztva, 2,5 millió forint plusz áfát jelentő lízingdíj esetében a költség- és kamattartalom nem világos, és amennyiben ez hiányzik, akkor egy adásvételi összeg 10 évre lebontott kamatmentes részleteivel állunk szemben - közölte Szijjártó Péter. Hozzátette: 1994 és 2004 között, a jegybanki alapkamat 18,5 százalék, a lízingdíjak pedig 2-4 százalék körül voltak, ennek alapján a szóban forgó ingatlanért 120 millió forintot kellett volna fizetni.

Nyakó István, az MSZP szóvivője Szijjártó Péter bejelentésére reagálva azt mondta: a tájékoztató színvonaltalan volt, mert ezekben a kérdésekben a Fidesz már megkereste a legfőbb ügyészt, igaz, válaszáról, miszerint bűncselekményre utaló jel nincs, már nem számoltak be. Hozzátette: a kezdeményezés gyáva, mert a Fidesz ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, és ez mutatja, hogy a párt rágalmainak következményeit már nem vállalja. A kezdeményezés azért erőltetett, mert a Fidesz "egy tavaly már piacra dobott terméket új csomagolásban kíván eladni a választóknak", azonban ahogyan ez tavaly sem működött, idén sem fog - közölte a politikus.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről