Palesztin és izraeli vezetőkkel tárgyalt a külügyminiszter

Vágólapra másolva!
A közel-keleti rendezésről és az Iránnal kapcsolatos problémákról folytatott megbeszéléseket Somogyi Ferenc külügyminiszter vasárnap palesztin, illetve izraeli vezetőkkel. Somogyi Ferenc rövid látogatást tett Jordániában is, ahol kifejezte együttérzését a szerdai terrortámadások miatt.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Somogyi Ferenc

A közel-keleti rendezés, illetve az Iránnal kapcsolatos problémakör állt Somogyi Ferenc külügyminiszter vasárnapi, palesztin, illetve izraeli vezetőkkel folytatott megbeszéléseinek homlokterében. A külügyminiszter előzőleg, úton Bahreinből, megállt Ammánban, ahol tárgyalt jordániai kollégájával.

Somogyi az MTI-nek telefonon elmondta, hogy Rámalláhban Ahmed Korei palesztin kormányfővel a kétoldalú kapcsolatokról, illetve a térségbeli helyzetről, a közel-keleti kérdéskörön belül az izraeli-palesztin viszonyról, a két országban napirenden lévő, illetve közelgő választások hatásairól folytatott eszmecserét. Magyarország továbbra is azt az álláspontot képviseli - mondta -, hogy a közel-keleti kérdés rendezése kulcskérdés nemcsak a régió, hanem az egész világ szempontjából, és most esély látszik arra, hogy megtalálják a mindenki számára elfogadható megoldást, ehhez adott a nemzetközi háttér.

Ugyanez a kérdéskör szerepelt Somogyi Ferenc és Szilvan Salom izraeli külügyminiszter vasárnap délutáni megbeszélésén Jeruzsálemben, s itt felmerültek az Iránnal kapcsolatos problémák is. Mahmúd Ahmadizsenád iráni elnök október végén Teheránban a nyilvánosság előtt szorgalmazta, hogy "töröljék le Izraelt a térképről". A magyar külügyminiszter ezzel összefüggésben arról biztosította izraeli partnerét, hogy az Európai Unió elhatárolódott ettől a nyilatkozattól, azt úgy tekinti, mint ami még inkább fontossá teszi, hogy megfelelő figyelmet fordítson a világ arra, hogy Irán ne élhessen vissza nukleáris programjával, meglegyenek azok a garanciák, amelyek ennek katonai felhasználhatóságát kizárják.

Somogyi Ferenc rövid ammáni látogatásának, megbeszélésének Farúk Kaszrávi jordániai külügyminiszterrel külön aktualitást adott a szerdai terrorakció a jordániai fővárosban. A találkozó jó alkalom volt arra - mondta -, hogy "kifejezzük együttérzésünket és szolidaritásunkat a jordániai kormánynak, népnek."

A magyar külügyminiszter hétfőn délelőtt Jeruzsálemben felkeresi a Jad Vasem emlékhelyet, és lerója kegyeletét a holokauszt áldozatai előtt. Somogyi Ferenc magas állami kitüntetéseket ad át Avner Salevnek, a Jad Vasem igazgatójának, valamint az intézet magyar részlege több munkatársának. Ezt követően részt vesz a Jichak Rabin miniszterelnök meggyilkolásának 10. évfordulója alkalmából rendezett izraeli megemlékezéseken.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről