A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Rövidebb munkaidőt ígér újra az MSZP

Vágólapra másolva!
200 ezer új munkahelyet, egyenlő munkáért egyenlő bért, utakat, hidakat, mindennapos testnevelés órákat, új alkotmányt, alanyi jogú internetet, kisebb parlamentet, sajtószabadságot, a gyermekvállalási kedv ösztönzését ígéri az MSZP választási programtervezetében, amelyben a négy évvel ezelőttihez hasonlóan ismét szerepel a munkaidő rövidítésének terve is. A főleg általánosságokat tartalmazó dokumentum 45 pontban sorolja, mit ajánlanak a szocialisták a nemzetnek.
Vágólapra másolva!

Akarjuk, folytatjuk, fejlesztjük, bővítjük, segítjük, támogatjuk, megteremtjük, átalakítjuk, növeljük, pótoljuk - ilyen ígéretek szerepelnek az [origo] birtokába jutott MSZP-s választási programtervezetben. A majdani kormányprogram alapját is képező Erős köztársaság, sikeres Magyarország címet viselő tervezet terjedelméhez képest kevés konkrétumot tartalmaz. "A választás nem ígéret-, hanem felelősségverseny; számháborúba nem megyünk bele" - válaszolta még a szombati választmányi ülésen Hiller István pártelnök az [origo] kérdésére.

A választási programot a február 18-i pártkongresszuson véglegesítik, a program sok, a Száz lépés programon alapuló eleme már ismert. Például az egészségügy átalakítására, az otthonteremtésre, a nyugdíjkorrekcióra, a hosszú távú adócsökkentésre, a családtámogatás átalakítására, a magas technológiai igényű ágazatok fejlesztésére és a foglalkoztatás bővítésére vonatkozó elképzelések. Hiller István a múlt szombati választmányi ülésen szintén több dolgot bejelentett. Például hogy 2010-ig 200 ezer új munkahelyet teremtenek, hidakat építenek, az autópályák elérik az országhatárt, az euró bevezetésének feltételeit 2008-ra megteremtik, iskolafelújítási programot indítanak.

A negyvenöt pontból álló programtervezet bevezetője végén egy mondatban foglalják össze a program lényegét: "kevesebb teher, több lehetőség, nagyobb biztonság. Ez az MSZP ajánlata a nemzetnek". Erről sokkal többet a maradék húsz oldalról sem lehet megtudni. A nagy általánosságok mellett kevés konkrétum található, de ezek sincsenek bővebben kifejtve. Ezek közé tartoznak olyan ígéretek, hogy évente fél-egy százalékkal emelkedik a foglalkoztatás, beépítik a munkaközi szünetet a napi munkaidőbe, a minimálbért képzési kategóriák szerint differenciálják, mérséklik a társadalombiztosítási terheket. A heti munkaidő csökkentése ismét az ígéretek között van; igaz, négy éve még 38 órás munkahetet ígértek a szocialisták, most viszont nem mondják, mennyivel lenne rövidebb az azóta is heti 40 órás munkaidő.

Erős és takarékos államot alakítanak ki, alanyi jogúvá teszik az internet-hozzáférést, csökkentik a vállalkozók adóterheit és kiszolgáltatottságát. Szerepel a programtervezetben, hogy törvényben határozzák meg az állami tulajdonban maradó tárgyak körét, biztosítják, hogy csak egészséges és biztonságos élelmiszer kerüljön a fogyasztók asztalára, szegénységellenes nemzeti programot indítanak, a pénzbeni mellett természetbeni támogatásokat tesznek elérhetővé a legszegényebbeknek, szociális tarifát vezetnek be az áram, a gáz és a távhő esetében.

A nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért, a romáknak a szegregáció és az előítéletek csökkentését, a fogyatékkal élőknek védett munkahelyeket, a fiataloknak egyenlő esélyt, a családoknak a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a fővárosiaknak jobb közlekedést, új metróvonalakat, tisztább utcákat, a vidékieknek az úthálózat és a tömegközlekedés fejlesztését ígérnek. A határontúliaknak pedig a gazdasági és szociális helyzet javítását, míg a zöldeknek a környezetszennyező hulladéklerakás megszüntetését.

Az oktatás és a kultúra külön fejezetet kapott. Ebben az szerepel, hogy lehetővé teszik: minden gyerek a saját településén járhasson óvodába és alsó tagozatra, gondoskodnak a tananyagcsökkentésről, növelik a kollégiumi férőhelyeket, továbbfejlesztik a felsőoktatási intézmények infrastruktúráját, a szakképzési rendszert, szembeszállnak a funkcionális analfabetizmussal, áttörésre törekszenek a fiatalok olvasási kultúrájában, mindennapossá teszik a testnevelés órát, biztosítják a sajtószabadságot, és új médiatörvényt alkotnak.

Az utolsó fejezetben új, az állampolgári alapjogok bővített körét, a gazdasági alkotmányosság követelményeit és a társadalmi párbeszéd intézményeit tartalmazó alkotmányról, kisebb parlamentről, a kisebbségek parlamenti képviseletéről, a korrupció elleni fellépésről, technikailag jól felszerelt rendőrségről, az állam és egyház szétválasztásának elveiről, a kirekesztések elleni fellépésről írnak a szocialisták. Programunk és tevékenységünk nem egy kitüntetett társadalmi csoport, hanem a társadalom egésze érdekeinek képviseletére irányul - olvasható a dokumentum zárógondolatai között.

A 2002-es választásokon még 800 kilométernyi autópályát, 400 ezer új munkahelyet, ingyenes jogosítványt is ígérő, alig kétoldalas választási program tanulságaiból a jelek szerint okultak a szocialisták: a Gyurcsány-kormány programjában is alig szerepeltek számok, és ebben a tervezetben is inkább elvekről esik szó.

Nagy Szilvia

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!