A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Matek helyett lelkületben és Gyulában bíznak

Vágólapra másolva!
Alig ismerik a jelöltjeiket, és már azt sem tudják, mit higgyenek a Kiskunfélegyházán és környékén élők a második választási forduló előtt. A körzetben kemény csata várható, hiszen az első fordulóban mindössze 10 szavazat döntött a fideszes jelölt javára, ami a legszorosabb eredmény az egész országban. A nagy pártok jelöltjei erős nevekkel kampányolnak, és számolgatnak, mindketten bíznak a győzelemben. Egy néni szerint viszont mindegy, ki nyer, a lényeg, hogy tegye a dolgát.
Vágólapra másolva!

"Fideszes vagyok, most erre kíváncsi?" - válaszolt kérdéssel az [origo] tudósítójának érdeklődésére Kiskunfélegyházán egy középkorú asszony. A Bács-Kiskun megyei városban volt a legszorosabb az egyéni jelöltek közti küzdelem, a fideszes Endre Sándor 10 szavazattal előzte meg az MSZP jelöltjét, Garai István Leventét. A helyzetet érdekessé teszi az is, hogy a harmadik helyen a város polgármestere, a szabad demokrata Ficsór József végzett 8,35 százalékos eredménnyel, ami a koalíció második fordulós sikerét vetíti előre. A helyiek véleménye alapján azonban a verseny még egyáltalán nincs lefutva, nem mehet biztosra egyik párt sem.

"Én mindent hallok a kozmetikában, megy a parázs vita" - folytatta mondandóját az [origo]-t faggató, narancssárga sálat viselő, vidám asszony. Szerinte folyamatosan nagy a felhajtás, megy a küzdelem a szavazatokért, a jelöltek járják a várost és környékét, azokat a kisebb településeket, amelyek szintén a választókerülethez tartoznak. Az aktivitás érthető, de a helyiek véleménye alapján kicsit hiábavalónak is tűnik: "sokan vannak úgy, hogy valamelyik pártot támogatnák, de a jelöltjét már nem szeretik" - mondta az asszony.

Ezt a hangulatot erősítette sok más helyi véleménye is. Egy középkorú férfi szerint - aki állítólag Endre általános iskolai osztálytársa volt, bár ránézésre jó 10-15 évvel idősebb nála - a fideszes jelöltet senki nem szeretné. Mikor arról kérdeztük, miért, egyszerűen csak integetni kezdett kezével az arca előtt. Láthatóan azonban nem Endre személye érdekelte legjobban a választási hercehurcában. "Az a pletyka járja, hogy összeverekedtek", amikor kiderült, milyen szoros az eredmény - mondta a két legnagyobb párt jelöltjéről.

Nem az az Orbán

A közeli Kiskunmajsán hasonló a hangulat, a kampány ellenére nem igazán ismerik a helyiek a jelölteket, sőt, a településen plakátokat is alig lehet látni. A majsaiak bizalmatlanok, nem szívesen nyilatkoznak a választásról, a helyzetről pedig sokan nem hallottak, bár az MSZP is bedobta magát jelöltje népszerűsítésére: szerdai ottjártunkkor Kiskunmajsára is betért a szocialista kampánybusz, fedélzetén Hiller István pártelnökkel. A kevés szóra bírható járókelő némelyike csak annyit mondott, "én a Fidesszel értek egyet", mások örülnek a szoros versenynek, mert így szerintük a legjobb győz majd.

"Hát, én nem annyira ismerem a jelölteket, de jobb lenne, ha ez a..., szóval nem az Orbán nyerne" - mondta egy idős asszony. Két percbe sem telt, hogy kiderüljön, az Orbánnal szemben megfogalmazott kritika nem féltetlenül Orbán Viktor Fidesz-elnökre vonatkozik. A majsai templom közelében ácsorgó cigányok például szintén azt mondták: "az Orbán ellen szavaznak", de aztán ki is igazították magukat. Nem a Fidesz vezérével van bajuk, hanem a szintén a körzetben induló Kolompár Orbánnal, a MCF Roma Összefogás Pártjának vezetőjével, aki csúnyán leszerepelt, 24 ezerből csak 311 szavazatot kapott. Kolompár bukásán kívül azonban nem nagyon izgatta a tétlen csapatot a kampány. "Nem ismerem egyiket se, úgyhogy nem is érdekel" - mondta a jelöltekről egyikük.

Az [origo] által megkérdezett helyiek többsége annyira bizonytalan, hogy a nagy pártoknak nehéz lehet felmérni, kit szólíthatnak meg a második forduló előtt, hol vannak tartalékaik. "Olyan sok minden van, hogy az ember már azt sem tudja, mi lenne jó" - mondta az [origo] tudósítójának egy idős, hosszú unszolás után nyilatkozó néni, majd még annyit tett hozzá: "Mindegy, hogy ki nyer, győzzön a jobbik, csak tudja, hogy mit csinál. Igazam van?"

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!