A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
09:00VívásAnna Marton-Katherine Paredes
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Átírhatja Sólyom tervét a kecskeméti huzavona

Vágólapra másolva!
A Fidesz jelöltje a kecskeméti szavazás megismétléséről szóló újabb határozat felülvizsgálatát is kéri, ezért már sem a bíróság, sem a területi választási iroda vezetője nem bízik abban, hogy sikerül május 7-én lebonyolítani a választást Kecskeméten. Ha viszont csak egy héttel később tartják meg, akkor az zavart okozhat az új parlament megalakulásában.
Vágólapra másolva!

Sólyom László köztársasági elnök kedden jelentette be, hogy május 16-ára hívja össze az új Országgyűlés alakuló ülését. Az államfő már a választások második fordulójának estéjén jelezte, azt szeretné, ha minél hamarabb megalakulna a parlament. Számításait most akár keresztül is húzhatja az, hogy a kecskeméti 2-es választókerületben függőben maradt az eredményhirdetés. A körzetben a választás első fordulóját a kormánypártok közös jelöltjeként induló Szécsi Gábor, Kecskemét jelenlegi polgármestere nyerte meg, míg a második fordulóban - igaz, csak 239 szavazatos különbséggel - fordítani tudott a fideszes Horváth Zsolt.

Az egyéni kerületi választási bizottság viszont a kormánypártok kérelmére úgy döntött, május 7-én meg kell ismételni a szavazást, miután a második forduló előtt olyan szórólapok lepték el a várost, amelyeken az állt, hogy Szécsi Gábor visszalépett, illetve listán már bejutott a parlamentbe.

A területi választási bizottság hétfőn helybenhagyta a kerületi választási bizottság döntését, a végső döntés azonban a megyei bíróság kezében van. "Biztosan felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a megyei bírósághoz" - közölte Horváth Zsolt, a Fidesz képviselőjelöltje, aki azt még nem tudta megmondani, a csütörtökön 16 óráig nyitva álló határidőn belül mikor juttatják el beadványukat a bírósághoz. Mint mondta, a "tét nem kicsi", és nem az időhúzás miatt várnak a kérelem beadásával, hanem azért, mert a jogászaiknak alapos munkát kell végezniük.

"Nálunk még nincs ügy" - mondta az [origo]-nak dr. Bodóczky László, a Bács-Kiskun Megyei Bíróság elnöke, aki megerősítette: a területi választási bizottság határozatának felülvizsgálatát bármelyik fél csütörtökig kérheti, amelyről a bíróság soron kívül, három napon belül dönt. A megyei bíróság döntése végleges, ezzel szemben nincs további jogorvoslati lehetőség.

"Ha az utolsó pillanatban, tehát csak csütörtökön nyújtják be a felülvizsgálati kérelmet, akkor pénteken indulhat meg a bírósági eljárás, ami nem tudni, mennyi időt vesz igénybe. Hiszen a bíróság dönthet az iratok alapján, de az is lehet, hogy a szoros, háromnapos határidőn belül még tanúkat hallgat meg, vagy a felek által benyújtott újabb bizonyítékokat kell elbírálnia" - mondta a megyei bíróság elnöke, aki éppen ezért nem hisz a május 7-i ismételt választás lebonyolíthatóságában. "Több mint valószínű, hogy nem lehet most vasárnap szavazást tartani" - vélte dr. Bodóczky László.

"Várjuk, hogy a bíróság mondja ki az utolsó szót, ha kérik a határozat felülvizsgálatát, de a választási iroda előzetesen is készül arra, hogy a szavazást esetleg meg kell ismételni" - mondta dr. Ferenczi István, a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Iroda vezetője. "Ha végleg eldől, hogy új szavazás lesz, az iroda két nap alatt meg tudja szervezni ennek lebonyolítását, a lakosságot pedig postán, a sajtón keresztül és hangosbemondós hirdetéssel értesítenénk" - mondta Ferenczi István. Szerinte sem valószínű, hogy a május 7-i dátum tartható, ebben az esetben még a 14-e, vasárnap jöhetne szóba, mert mint elmondta, a kialakult szokások szerint vasárnapra, munkaszüneti napra kell esnie a szavazásnak.

Az Országos Választási Iroda vezetője, Rytkó Emília ugyanakkor még hipotézisként sem tudja elképzelni, hogy május 14-én legyen a szavazás. Kérdésünkre, hogy ha a bíróság is eljár az ügyben, és pénteken hirdeti ki határozatát, akkor miként fogják értesíteni a szavazókat, azt mondta, hogy ez a helyi választási bizottság feladata. Hozzátette, "akkor menjünk át a hídon, ha odaértünk".

Ha lesz választás, és nem tudják május 7-én megtartani, akkor nehéz helyzetbe kerülhetnek a választás lebonyolításáért felelős hatóságok. Csak akkor ülésezhet ugyanis május 16-án a parlament, ha van hivatalos végeredmény, vagyis ha eldőlt a választás az összes egyéni választókerületben. Ez után kezdhetnek csak hozzá ugyanis az országos listás mandátumok kiosztásához is. Amennyiben május 14-re tolódik a kecskeméti szavazás, akkor kétséges, hogy mindezt meg tudják-e oldani szűk másfél nap alatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!