A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megszüntetnék a nyolcosztályos gimnáziumokat

Vágólapra másolva!
A túl korai szelekció megakadályozása és az alapkészségek megerősítésének biztosítása a célja annak, hogy megszüntetik a nyolcosztályos gimnáziumokat - írja a Népszabadság. A lap szerint erre 2008 őszétől kerülhet sor.
Vágólapra másolva!

2008 szeptemberétől nem lehet nyolcosztályos gimnáziumokat indítani - írja a Népszabadság. A lap szerint az oktatási tárca ezzel a döntésével kezdi meg a 6+6 osztályos rendszerre való átállást. A megszűnés felmenő rendszerben lépne életbe, a jelenleg 104 nyolcosztályos gimnázium 30 ezer diákja még kijárhatná az iskolát.

A nyolcosztályos általános iskola ugyanakkor megmarad, de a szaktárgyi óraszámot az ötödik és a hatodik évfolyamban jelentősen csökkentik, és inkább az alapképességek - írás, olvasás, számolás - oktatása kerül majd előtérbe. A Népszabadság szerint a szaktárgyakat - például a földrajzot vagy a történelmet - a rendelkezésre álló időkeret legföljebb felében lehet majd oktatni.

A koalíciós tárgyalások egyik résztvevője szerint a fenti változtatások szükségességét nemzetközi felmérések eredményei indokolják. Míg ugyanis a tízéves magyar diákok még jó eredményt érnek el nemzetközi viszonylatban, 15 éves korukra jelentősen romlik teljesítményük. Ezek olvasási, szövegértési képességeit a PISA-vizsgálatban mérték, és eszerint Magyarország az OECD-országok rangsorában a legrosszabbak között van. A tízéveseket mérő PIRLS-vizsgálatban a magyar diákok még az élmezőnyben vannak.

A nemzetközi vizsgálatok szerint azon országok diákjai teljesítenek jól 15 éves korukban is, ahol az alapkészségek - például az olvasástanítás - megerősítése folytatódik az ötödik és a hatodik évfolyamon is. A lap informátora szerint többek között ezért is szüntetik meg a nyolc évfolyamos gimnáziumokat, illetve azért, mert túl korai szelekcióhoz vezet, mivel az iskolák kiválogatják a legjobb képességű diákokat.

Sipos János, az oktatási tárca közoktatási helyettes államtitkára a kormányprogram megszületésig nem kívánta elárulni, hogy valóban megszűnnek-e 2008-tól a nyolcosztályos gimnáziumok Magyarországon. Sipos János szerdán elmondta: nincs joga ahhoz, hogy megelőlegezzen egy kormányprogramot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!