A sejtés kevés volt a kislány megmentéséhez

Vágólapra másolva!
Meghalt egy alig több mint egyéves kislány pár napja Udvaron, a kis határ menti településen, mert az anyja annyira megverte, hogy már nem tudtak segíteni rajta. Az [origo] helyszíni riportjából kiderül: voltak, akik sejtették, nem bánnak jól a gyerekkel, mégsem szóltak. A szakemberek szerint ez gyakori, pedig éppen a környezetben élők tehetik a legtöbbet azért, hogy ilyen esetekben idejében beavatkozhassanak a hatóságok.
Vágólapra másolva!

"Biztos vagyok benne, hogy sokaknak van most lelkiismeret-furdalása a faluban" - mondta egy asszony a Baranya megyei kis településen, Udvaron, ahol egy huszonegy éves nő szombaton úgy megverte alig több mint egyéves kislányát, hogy a gyerek hétfőn a pécsi kórházban belehalt sérüléseibe. A helyiek közül - akik egyike sem járult hozzá neve közléséhez - többen is egyértelműen azt állították az [origo] tudósítójának, hogy utóbbi időben láttak sérüléseket, foltokat a kislányon, amelyek arra utaltak, hogy bántották. Egyikük azt mondta, hogy pár hete kifejezetten rá is kérdezett, hogy szerezte a fején látható kék foltokat a kisgyerek. Azt a választ kapta, hogy nekiesett egy bútornak.

A rendőrség hétfői tájékoztatása szerint a Mohácshoz közeli községben élő anya "gyakori sírása miatt" verte meg a kislányt. Bális Eszter, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az [origo]-nak a nyomozás érdekeire hivatkozva csak annyit mondott, hogy már válságos állapotban került a pécsi kórházba szombaton este a kisgyerek, halálának körülményeit a rendőrség igazságügyi orvos szakértő bevonásával jelenleg vizsgálja. A halált okozó testi sértés bűntettével gyanúsítható édesanyát őrizetbe vették - tette hozzá.

"Milyen anya? Az ilyen az nem anya, nem lehet így nevezni" - vágott közbe egy idős asszony azonnal, amikor az [origo] Udvaron próbált utánajárni a családi tragédia okainak. Bárhová mentünk az alig 200 lakosú községben, a helyi kisboltban, a rendelőben és a postán is ez volt a téma. "Az apja nagyon szerette a kicsit, sokkal többet is foglalkozott vele, mint Anita, az anyja" - mondta a család egyik közvetlen szomszédja, akinek korábban feltűnt, hogy amíg a férfi napközben dolgozott, addig a fiatalasszony a hangosan síró gyerek mellett még nagyobb hangerőre tekerve zenét hallgatott vagy tévét nézett.

"A kis Nikolettet akkor vitték be a kórházba, amikor délután az apja megtalálta. Képzeljék el, hogy másnap, vasárnap az anyja még tévét nézett itthon, pedig a gyerek akkor már haldoklott Pécsen" - állította a szomszéd, aki szerint egyik testvére még össze is veszett érzéketlensége miatt a fiatalasszonnyal. "Aztán elvitték a nőt a rendőrök, de Niki apja se jött vissza a házba, azt mondta, nem bír" - mesélte a szomszéd. "Ha bekapcsolom a híradót, folyton a mi házunkat mutatják, felfoghatatlan, hogy itt, pár méterre tőlünk történt" - tette hozzá.

"Azt mondták, leesett az ágyról"

"Valami baj van ezzel az egész rendszerrel, mert senki nem szeret megvádolni mást. Valahogy mindenki azt gondolja, hogy még az kerülne bajba, aki szól" - magyarázta egy boltba betérő asszony, aki szerint az emberek ezért hajlamosak inkább elhinni az olyan magyarázatokat, hogy a kislányon azért van kék folt, mert leesett az ágyról.

A kis települést azért is rázta meg a kislány halála, mert éppen a falu tette a legtöbbet azért, hogy a család - a huszonegy éves Anita és a szomszéd faluból származó élettársa - vállalhassa a gyereket. "Amikor Anita terhes lett, még a szülei családjával éltek, de szólt nekünk a védőnő, hogy oda, olyan rossz körülmények közé biztos nem mehet a pici" - idézte fel a Fischer Antalné, a település polgármestere.

Fotó: Gergely Zsófia
Erről beszél az egész falu

Ezért az önkormányzat szerzett nekik külön lakást, amit utána többen segítettek nekik bebútorozni, felszerelni, és támogatást is kaptak. "A helyiek mindent megtettek, sokszor ők vigyáztak a gyerekre, hogy a fiatal szülők kikapcsolódhassanak. Én mindig azt láttam, hogy a gyereket rendben tartja, mikor átmentem, ott száradtak a kicsi ruhái" - mondta a polgármester, miközben a kapujából is látható, közeli ház felé mutat, ahol a család lakott. "Ha csak sejtettem volna, hogy bántja a gyereket, naponta mentünk volna ellenőrizni, hogy igaz-e" - tette hozzá.

"Tényleg mindenben segítettük őket, de ez nem Anitának szólt. Őt nem nagyon szerették az itteniek, hanem főleg az édesanyja és a kisgyerek miatt kapott segítséget" - magyarázta egy középkorú asszony a különleges bánásmód okaiba. Elmondása szerit ugyanis Anita anyját, aki tizenegy gyereket nevelt fel, mindenki nagyon becsülte a faluban, és éppen az előtt halt meg rákban, hogy Nikolett megszületett.

"Ha ő él, ez biztos nem történik meg. Maga nevelte volna fel az unokáját, vagy inkább agyoncsapta volna a saját lányát, ha látja, hogy egy ujjal is hozzáér a gyerekhez" - jegyezte meg az asszony, aki egyébként többször is vigyázott a kislányra. "Én sütöttem Nikinek a születésnapi tortáját egy hónappal ezelőtt" - tette hozzá. Ezt hallva egy másik helybeli még hozzáfűzte: lehet, hogy az lett volna a legjobb, ha nem segítenek a családnak, mert akkor a kislány talán nevelőszülőkhöz került volna.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről