Szülők ellenállása miatt sakkoztak a roma elsősökkel

Vágólapra másolva!
Előbb áthelyeztek egy másik iskolába, majd visszahelyeztek eredetileg kijelölt intézményükbe több roma elsőst Sátoraljaújhelyen. Az első áthelyezésre a két osztály indításához kevés tanuló miatt volt szükség a Sátoraljaújhelyi Általános Iskola Jókai Mór Tagiskolájában, a visszairányításra pedig azért, mert a tanévnyitón kiderült: roma kisdiákokról van szó, ami több szülőnek nem tetszett - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Kis híján botrányba fulladt a Sátoraljaújhelyi Általános Iskola Jókai Mór Tagiskolájának tanévnyitója - írja a Népszabadság. A lap szerint ugyanis az évnyitón sok elsős szülei nem akarták beengedni gyermekeiket az osztálytermekbe, ahol szerintük túl sok volt a roma tanuló.

A tagiskola igazgatója szerint egy osztályhoz sokan, kettőhöz viszont kevesen jelentkeztek az intézménybe. Hogy ezt megoldják, át szerettek volna irányítani a Jókaiból hat diákot egy másik tagiskolába, de az érintettek szülei erről hallani sem akartak. Végül a másik tagiskolából, a Kazinczyból irányítottak át pár diákot a Jókaiba, hogy meg legyen a létszám két osztály indításához.

Az, hogy ezek a tanulók romák, csak a tanévnyitón derült ki a szülők számára, akik ellenállásának hatására az érintett roma kisdiákokat - négy kivételével - visszairányították. Nagy Mihály szerint a történtek oka a szülőknek a romákkal szembeni előítéletében és helyi iskolaszervezési problémákban keresendő.

Az ügyben sem a Kazinczy igazgatója, sem Szamosvölgyi Péter helyi polgármester nem nyilatkozott. Utóbbi azért, mert a történtekről maga is csak akkor értesült.

A Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke szerint legszomorúbb az ügyben, hogy a roma gyerekek első iskolai "élménye" összefügg a származásukkal, és máris azt kellett tapasztalniuk, hogy nemkívánatosak. Közölte, mivel a helyzet az átszervezésekkel rendeződött, nem tartják meg a polgármesteri hivatal elé tervezett demonstrációjukat - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!