A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Sólyom kemény szavaitól hangos a világsajtó

Vágólapra másolva!
Szokatlanul nagy terjedelemben számol be a világsajtó a magyarországi önkormányzati választásról, de elsősorban nem az eredmény, hanem Sólyom László köztársasági elnök vasárnap esti nyilatkozata keltette fel a figyelmét. Többen úgy értelmezték a kijelentéseket, hogy az államfő Gyurcsány lemondatására szólította fel a parlamentet.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg soha nem kapott még ekkora sajtóvisszhangot külföldön a magyar önkormányzati választás, mint most, az elmúlt hetek eseményei azonban ráirányították a világsajtó figyelmét Magyarországra. A BBC hírportálja a vezető hírek között számolt be vasárnapról hétfőre virradó éjjel a szavazásról. Azt külön kiemelte, hogy Sólyom László köztársasági elnök nyíltan bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, aki egy két hete kiszivárgott hangfelvételen arról beszélt, hogy a kormány hazudott a választóknak.

A BBC idézte Sólyom vasárnap esti nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, hogy a kormányfő elfogadhatatlan eszközökhöz nyúlt, és a parlament állíthatja helyre a megrendült bizalmat. A brit hírszolgáltató emlékeztetett arra, hogy egyes elemzők ezt úgy értelmezték, az államfő felszólította a szocialistákat és a liberálisokat, hogy váltsák le a miniszterelnököt.

A Párizsban megjelenő angol nyelvű International Herald Tribune pedig egyenesen azt a címet adta cikkének: "A magyar elnök a kormányfő lemondatását sürgeti". A New York Times honlapján megtalálható írás szerint Sólyom "meglepetésszerű" bejelentésében azt kérte a parlamenttől, fossza meg posztjától Gyurcsány Ferencet. A brit Independent nem fogalmaz ennyire sarkosan, de megjegyzi, úgy tűnt, az államfő arra akar utalni nyilatkozatával, hogy a koalíciónak új miniszterelnököt kellene választania.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!