Medián: Nem a hazugság miatt bukott az MSZP

Vágólapra másolva!
Már a hazugság-botrány kirobbanása előtt rossz volt az MSZP megítélése - állítja a Medián közvélemény-kutatása. A felmérés szerint pont, hogy a Fidesz vesztett támogatókat a botrányt követő időszakban.
Vágólapra másolva!

Nem magyarázható a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatását követő fejleményekkel az önkormányzati választásokon elszenvedett kormánypárti vereség - állítja a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet hétfőn közzétett elemzése. A közvélemény-kutató szerint a nagyobbik kormánypárt és a miniszterelnök megítélése már szeptember elejére elérte a mélypontot.

A Medián szeptember utolsó napjaiban elvégzett 3000 fős országos felmérése szerint a hazugság-botrányt követő időszakban pont, hogy a Fidesz-MPSZ vesztett szavazókat. Az augusztusi 40 százalékról szeptember végére 32-re esett a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága az összes megkérdezett körében. Az MSZP népszerűsége ugyanakkor augusztus közepén érte el mélypontját, a szeptemberi drámai hetek idején ez nem esett tovább.

A miniszterelnök elfogadottsága az első őszi hónap elején volt a legalacsonyabb - 33 százalékos - ám ez nem esett lejjebb azóta sem, ugyanakkor számottevően csökkent szinte minden vezető politikus támogatottsága. Sólyom Lászlóé például 11 százalékot esett (64-ről 53-ra) szeptember eleje és vége között, Dávid Ibolyáé 6 százalékot esett (57-ről 51-re) ugyanebben az időszakban, Orbán Viktoré pedig 3 százalékkal lett alacsonyabb (48-ról 45-re).

A Medián elemzése szerint a politikai közhangulat rendkívül kedvezőtlen, az emberek közel háromnegyede (71 százaléka) szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok", míg csupán 21 százalék mondta ennek az ellenkezőjét. A közvélemény-kutató ugyanakkor figyelmeztet, hogy ezek a változások nem új keletűek, sőt a nyár elején kezdődött a folyamat szeptemberben nem erősödött tovább. A legutóbbi felmérés ugyanakkor még az önkormányzati választás előtt készült, a választási eredmények akkor még nem hagytak nyomot a közvéleményen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről