A többség szerint nem elég a bizalmi szavazás

Vágólapra másolva!
Önmagában a bizalmi szavazás nem oldhatja fel az elmúlt hetek politikai felszültségét a többség szerint - ez derül ki a Századvég és a Forsense közös felméréséből. A válaszadók nagy része nem ért egyet az ultimátummal, amit Orbán Viktor adott a távozásra a kormányfőnek, de legalább ennyien gondolják azt: Gyurcsánynak akkor is le kell mondania, ha bizalmat kap. Saját bevallása szerint 81 százalék ment el szavazni vasárnap, miközben a részvételi arány csak 53 százalék volt.
Vágólapra másolva!

A Századvégnek és a Forsense-nek az önkormányzati választásokat követően készített közvélemény-kutatásából az derül ki: ellentmondó vélemény alakult ki a lakosság körében arról, hogy mi a teendője Gyurcsány Ferencnek, ha a parlamenti szavazáson bizalmat kap. A megkérdezettek 46 százalék véli úgy, hogy ha a miniszterelnök bizalmat kap, akkor minden alapja megvan ahhoz, hogy kitöltse hivatali idejét.

Ezzel szemben 47 százalék viszont azt gondolja, hogy akkor is fel kell állnia kormányfői székből, ha bizalmat szavaznak neki. Bár a bizalmi szavazás ötletét a többség jó ötletnek tartja - háromból ketten így gondolják -, a válaszadók szerint ezzel önmagában nem csökkenthetők számottevően a magyar politikai közéletben kialakult feszültségek.

A kutatás során megkérdezettek többsége, pontosan 54 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Orbán Viktor ultimátumot adott Gyurcsány Ferencnek a lemondásra, illetve nagygyűlésre hívta az embereket a Kossuth térre, ha ennek nem tesz eleget a miniszterelnök. Mindössze 39 százalék ért egyet az ellenzéki párt elnökével ebben, igaz, a Fidesz szavazóinak 78 százaléka helyesli Orbán Viktor kijelentését. A bizonytalanok körében 55 százalék azoknak az aránya, akik ellenzik az ultimátumot.

A Századvég és a Forsense az önkormányzati választásokkal kapcsolatban is feltett kérdéseket, így a részvételre is rákérdeztek. A válaszadók 81 százaléka állította, hogy részt vett a vasárnapi voksoláson, miközben a hivatalos részvételi arány csak 53 százalékos volt. A vasárnapi választások végeredményével a többség (55 százalékos) elégedett, míg 38 százalék elégedetlen. Ez a párttámogatottság alapján eltérést mutat: a Fidesz-szavazók 86 százaléka, míg a szocialista párt híveinek csak 70 százaléka válaszolta azt, hogy elégedett.

Értékelve a választás kimenetelét, sokkal többen vélték úgy, hogy az MSZP veszítette el a választást, mint ahányan ezt a Fidesz győzelmeként értelmezték, még az ellenzéki párt szavazóinak közel fele is úgy vélte, hogy inkább a szocialisták vereségéről van szó. A választás estéjén mondott államfői beszédet a megkérdezettek 70 százaléka látta saját állítása szerint, a Fidesz szavazóinak több mint 70 százaléka Sólyom László beszédére közepesnél jobb osztályzatot, míg az MSZP-t támogatók 67 százaléka a közepesnél rosszabb értékelést adott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!