A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNPongrácz Bence
12:10CselgáncsHifumi Abe-Bence Pongracz
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
NyílNyíl

Hibákat sorol a székházostrom-jelentés

Vágólapra másolva!
Nem oszlatták fel a Kossuth térieket, nem követték őket elegen az MTV épületéhez és nem tervezték meg előre a székház védelmét, emellett kevesen is voltak és hiányos volt a felszerelésük - többek között ezeket rója fel a rendőrségnek a székházostromot vizsgáló bizottság jelentése. A Népszabadság úgy tudja, a rendőri vezetők tiltakoznak és prekoncepcióról beszélnek.
Vágólapra másolva!

Az MTV-székházat védő rendőröket szakszerűtlenül irányították, és a védőfelszerelések hiányosak voltak - ez volt a két legfőbb hiba a hivatalos vizsgálat eredményei szerint. A vizsgálat megállapítja: ez okozta a Szabdság téri kudarcot - írja a Népszabadság.

A lap szerint a BRFK vezetői nem fogadják el a vizsgálati jelentést. Információik szerint a jelentésen a BRFK felső vezetői közül sokan felháborodtak, és többen egy "íróasztal mögött, a bizottság prekoncepciójának igazolására összetákolt irománynak" tartják a jelentést. Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány pénteken adta át az ORFK-nak észrevételeit a bizottság jelentésével kapcsolatban, melyet Ignácz István Pest megyei rendőrfőkapitány vezetett. A rendőrfőkapitány azonban nem nyilatkozott észrevételeinek tartalmáról.

A jelentés nyilvánosságra hozásáról hétfőn dönthetnek. A Népszabadság úgy tudja, szolgálati titok is van az anyagban, ezért nem valószínű, hogy az egész nyilvános lesz.

A jelentésben a lap információi szerint az áll, hogy a rendőri vezetők akkor hibáztak a legnagyobbat, amikor nem oszlatták fel az engedély nélküli Kossuth téri tüntetést. Azután pedig nem kísérték elég nagy létszámban rendőrök a Kossuth térről az MTV székházához vonuló tömeget. Az is hiba volt, hogy a BRFK biztosítási tervében nem szerepelt az MTV-székház védelme - írja a Népszabadság a jelentésre hivatkozva.

Emellett nem derítették ki a hangaók szándékait, késve mozgósítottak, ráadásul miközben a rendőri vezetők létszámhiánnyal magyarázzák a rendőrök kudarcát, kiderült: este hétkor hazaküldték a Pest megyei és baranyai rendőrök egy részét - olvasható a Népszabadság szombati számában.

A jelentés megállapítja azt is, hogy az alacsonyabb beosztású parancsnokok kérése ellenére sem vezényelték át az MTV védelmére a Parlamentnél álló erőket. A helyzet elfajulásakor nem állítottak fel vezetési pontot a Szabadság téren, és nem vezettek nyilvántartást sem a rendelkezésre álló erőkről, sem a kiadott utasításokról, parancsokról. A szöveg oldalakon át taglalja azokat a hibákat, mulasztásokat, amelyeket a bizottság szerint a fővárosi rendőri vezetők követtek el - írja a Népszabadság.

Fotó: Hajdú D. András

A BRFK vezetői szerint a bizottság vizsgálata nem figyelt oda arra, hogy aznap a Kossuth téren, a Magyar Rádiónál, a Köztársaság téren, valamint Gyurcsány Ferenc lakásánál és a köztársasági elnöki rezidenciánál is kellett biztosítania a helyszínt a rendőrségnek, ráadásul ilyen agresszív és felfegyverkezett tömeggel ötven éve nem volt dolguk a rendőröknek.

A mozgósítás a fővárosiak szerint időben megtörtént. Az Ignácz-bizottság jelentésének a Pest megyei csapaterők hazaküldéséről szóló részével kapcsolatban a Népszabadság BRFK-s forrásai megjegyezték: "Furcsa, hogy Ignácz tábornok, amikor a budapesti rendőri vezetők szemére veti, hogy az embereit este hétkor küldték haza, figyelmen kívül hagyja, hogy a rendzavarás este tíz után kezdődött, három órával a Pest megyei rendőrök hazaküldése után."

A BRFK vezetői körében - írja a Népszabadásg - a legfőbb kifogás a vizsgálati anyaggal kapcsolatban az, hogy a rendőri intézkedéseket, a vezetői döntéseket pusztán a szabályzathoz viszonyítva értékeli, s nem vesz tudomást arról, hogy milyen körülmények között dolgoztak a Szabadság térre vezényelt rendőrök és parancsnokaik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!