Medián: Némi előnyre tett szert az MSZP

Vágólapra másolva!
Csekély mértékben ugyan, de a szocialisták átvették a vezetést a biztos szavazók körében: az MSZP 40, a Fidesz 39 százalékon áll - derül ki a Medián legfrissebb felméréséből. A HVG megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint a kampány eredményeként számottevően nőtt a szavazási hajlandóság, még szorosabbá vált a két nagy párt versenye, és némileg javultak a kisebb parlamenti pártok esélyei.
Vágólapra másolva!

Bár a négy évvel ezelőtti alatt maradt a szavazási kedv, a két éve 50 százalékon stagnáló részvételi hajlandóság 7 százalékkal nőtt - derül ki a HVG legfrissebb számában megjelenő Medián-felmérésből. A hetilap megbízásából készült közvélemény-kutatás szerint ez a tendencia inkább a kormánypártoknak kedvező, mert tovább olvadt a Fidesz előnye a biztos szavazók körében, a szabad demokraták pedig elérik az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A biztos szavazók körében az MSZP jelenleg 40, a Fidesz 39, az SZDSZ 6, MDF pedig 3 százalékon áll, míg a parlamenten kívüli pártok összesen 2 százalékra számíthatnak - áll a Medián 3 ezer fős mintán végzett hétvégi gyorsfelmérésében. Az ezt megelőző felmérésben még a Fidesz vezetett 41 százalékkal, az MSZP pedig 39 százalékon állt.

Megnőtt a szocialista szavazók önbizalma: a legutóbbi 85 után már 89 százalék bízik az MSZP győzelmében, míg 88 helyett már csak 84 százaléknyi Fidesz-hívő hisz a jobboldali párt sikerében. A bizonytalanok február elején még 25:24 arányban a Fideszt látták esélyesebbnek, most ez megfordult: 25 százalék az MSZP, 18 a Fidesz győzelmére számít. Ebben a körben Gyurcsány Ferencet 34, Orbán Viktort 18 százalék tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek, így a teljes népesség körében 44:41 arányban a jelenlegi kormányfő vezet.

A Medián felmérése szerint rekordot döntött a pártpreferenciával rendelkezők aránya: most 77 százalék, miközben az elmúlt négy évben először tavaly októberben haladta meg a 70 százalékot.

A politikusok népszerűségi rangsorában Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is 50 ponton áll a 6.-7. helyen. Az érdekességek közé tartozik, hogy Szili Katalin házelnök 6 pontot, Lamperth Mónika belügyminiszter és Áder János fideszes frakcióvezető 4 pontot veszített népszerűségéből, Kóka János és Magyar Bálint SZDSZ-es miniszterek viszont 5 pontot javítottak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről