Vágólapra másolva!
Módosított hétfői programjain Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is az árvíz miatt. A pártok azt hangoztatják, hogy félreteszik a kampányt a természeti katasztrófa miatt. Az [origo] által megkérdezett közvélemény-kutató szerint az árvíz a kormányoldalnak hozhat szavazatokat, persze csak akkor, ha jól kezelik a helyzetet.
Vágólapra másolva!

A vezető politikusok és a pártok sorra jelentik be, hogy lemondták kampányprogramjaikat az árvíz miatt. Hivatalosan nem kampányolnak a természeti katasztrófával, ugyanakkor a válsághelyzet befolyásolhatja a választások eredményét.

2002 nyár végén volt hasonló árvíz, akkor nem csak Magyarországon, de egész Európában jelentős károkat okoztak a megáradt folyók. Németországban a 2002 szeptemberi választások előtt kampánytéma lett a természeti katasztrófa. Akkor a felmérések szerint rosszabbul álló Gerhard Schrödernek, sokak szerint épp az árvízi védekezésnek köszönhetően, sikerült fordítania, és ő maradt a kancellár.

Sík Endre szociológus, a TÁRKI munkatársa szerint kódolni lehetett, hogy kampánytéma lesz az árvíz, szerinte mindkét oldal készült erre. Azt ugyanis már hónapokkal ezelőtt valószínűsíteni lehetett, hogy lesz árvíz, csak azt nem, hogy ekkora.

A szakember szerint az árvíz inkább a kormányoldalnak kedvezhet, mert több nyilvános megjelenési lehetőséget biztosít a kormánytagoknak, mint az ellenzéknek. Emellett a politikusok megmutathatják, milyen "hősiesek" tudnak lenni, erre is inkább a kormányoldalnak van lehetősége. Ha viszont rosszul szervezik a munkálatokat, az ellenzéknek hozhat szavazatokat a katasztrófa.

A szociológus véleményét támasztja alá, hogy az utóbbi napokban több kormánytag is megszólalt az árvízzel kapcsolatban: Lamperth Mónika belügyminiszter összehívta a Kormányzati Koordinációs Bizottságot, Magyar Bálint oktatási miniszter felkérte az iskolák vezetőit, hogy a gyerekek hiányzását az árvízhelyzettel összefüggésben fogadják el igazolt mulasztásnak. Persányi Miklós vízügyi miniszter hétfőn Szentendrén megtekintette a gáton folyó munkálatokat. Kóka János gazdasági miniszter pedig azt mondta, a gazdasági tárca szükség esetén mintegy 2000, köz- és vasútkarbantartó munkást tud a gátakra vezényelni. A kormánytagok mellett Demszky Gábor főpolgármester mint a Fővárosi Védelmi Bizottság elnöke is sokat szerepelt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úgy döntött, hogy a helyzet miatt félreteszi a kampányolást, és lemondta hétfői kampányprogramjait. Orbán Viktor is ugyanígy tett, és Fónagy János országgyűlési képviselővel együtt Szentendrére látogatott, ahol most a legsúlyosabb a helyzet. Orbán a vasárnapi Kossuth téri nagygyűlésén már beszélt az árvízről: felhívta a figyelmet arra, hogy magyarok ezreinek otthonát fenyegeti az ár. Azt kérte a magyar szolidaritás nevében, hogy mindenki segítsen, ahol tud. Hasonló kérést fogalmazott meg még az előző napon, szombaton Gyurcsány Ferenc is, aki bejelentette, a nagygyűlés után indul homokzsákot pakolni.

Rajtuk kívül több politikus is nyilatkozott az árvíz kapcsán. Hiller István MSZP-elnök azt közölte, az MSZP árvízi szolidaritási akciót hirdet. Hétfőtől a párt budapesti Köztársaság téri székházában várják a felajánlásokat, ezzel egyidejűleg a párt bankszámlát nyit az árvízkárosultak számára.

Az SZDSZ arról tájékoztatott, hogy a párt jelentősen megritkítja a kampányeseményeit, és az így megtakarított összeget felajánlja az árvíz elleni védekezésre, illetve a károsultak támogatására. A Szabad Demokraták Szövetsége emellett arra kérte az árvíz sújtotta területeken élő SZDSZ-szimpatizánsokat, hogy munkájukkal segítsék az árvízi védekezést.

Katona Kálmán, az MDF választmányi elnöke pedig azt mondta, pártja arra kéri a civil lakosságot, hogy minél többen vegyenek részt az árvízi védekezésben. Az MDF megismételte korábbi felhívását, miszerint az árvizet nem lehet a politika tárgyává tenni, ehelyett mindenkinek saját lakóhelyén kell segítséget nyújtania.

Komáromi Gergely

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről