Indul a per a paprikaügyben

Vágólapra másolva!
Szegeden elindult a per mérgező fűszerpaprika ügyében. A botrány még 2004-ben robbant ki, amikor kiderült, hogy mérgező anyaggal szennyezett paprikát hozott forgalomba több hazai cég, valamint, hogy hazai termékként árult importált fűszerpaprikát. A cég vezérigazgatója ártatlannak vallotta magát.
Vágólapra másolva!

Szerdán délelőtt kezdődött a Szegedi Városi Bíróságon a fűszerpaprikaügy tárgyalása. Az ügyészség folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettével és a fogyasztó megtévesztésének vétségével vádol három személyt.

A vádirat szerint a Szegedi Paprika Rt. egyik partnere 2004-ben jelezte, hogy a cég által szállított fűszerpaprika-őrlemény aflatoxintartalma meghaladja a határértéket. A kifogásolt őrleményt a vállalkozás - a vádlottak döntése alapján - visszavette, és azt forgalomba hozatali szándékkal felhasználta.

A másik vádpont szerint a vállalkozás oly módon hozott forgalomba "Szegedi Paprika" felirattal, esetenként "Magyar Termék Nagydíj" és "Kiváló Magyar Élelmiszer" védjeggyel ellátott termékeket, hogy azokhoz importból származó paprikát is fölhasznált.

2004 októberében rövid időre az összes fűszerpaprikát tartalmazó készítményt kitiltották az üzletek polcairól, mivel három gyártó termékében az aflatoxin, egy, a mikotoxinok családjába tartozó mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet.

A perben ártatlannak vallotta magát B. András, a Szegedi Paprika Zrt. vezérigazgatója, akit az ügyészség "folytatólagosan elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bűntettével" és "folytatólagosan elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségével" vádol.

"A Kotányi Kft. a cég legnagyobb exportpartnere, amely üzletpolitikai okokból rendszeresen kifogásokat emelt a kiszállított áruval kapcsolatban. Céljuk az volt, hogy árengedményeket csikarjanak ki. A vállalkozás érdeke ezeknek a reklamációknak a minél előbbi rendezése, hiszen az árut csak ezt követően fizeti ki a vevő" - mondta B. András. A vádiratban szereplő 20 ezer kilogrammos szállítmánnyal kapcsolatban a vezérigazgató hangsúlyozta, az osztrák cég kifogását - amelyről csupán egy e-mail üzenetet, nem pedig jegyzőkönyvet kaptak - soha nem ismerték el.

A vezérigazgató kifejtette, a mikotoxinokkal - mint az aflatoxin is - kapcsolatos mintavételek és laboratóriumi vizsgálatok rendkívül bizonytalanok. Egy másik szállítmány esetében előfordult, hogy az akkreditált laboratóriumban végzett vizsgálat ugyanazon mintán egyszer pozitív, máskor negatív eredményt hozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről