A legfőbb ügyésznél van a kordonbontó fideszesek ügye

Vágólapra másolva!
A legfőbb ügyészhez fordult a kordonbontó fideszes képviselők mentelmi jogának felfüggesztése érdekében az eljáró bíró. A Fidesz szerint nem követtek el jogsértést, de állnak az eljárás elé.
Vágólapra másolva!

Az ügy első lépéseként a BRFK-tól február 16-án érkezett meg a feljelentés-kiegészítés a bíróságra, mivel a rendőrség beadványát először "elbírálásra alkalmatlannak" tartotta a bíróság, ugyanis nem jelölték meg benne pontosan a feljelentettek körét és a tényállást. Ezt követően az ügyben eljáró bíró február 23-án az eljárást felfüggesztő végzésével megkereste a legfőbb ügyészt. Ennek keretében indítványozták a képviselők mentelmi jogának felfüggesztését - közölte az [origo]-val Albert Viktor, Fővárosi Bíróság sajtósa.

A szabálysértési ügyben garázdaság és rendzavarás a vád a politikusok ellen, mivel a Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői február 2-án a Kossuth téren, a Parlament épületét övező kordont lebontották. Ezt követően három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen.

Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője az MTI-nek úgy reagált: véleményük szerint a kordonbontásban részt vevő országgyűlési képviselők nem követtek el jogsértést, de természetesen állnak a vizsgálat és az eljárások elé. A Fidesz helyettes szóvivője kiemelte: továbbra is fenntartják, hogy az akcióban részt vevő képviselők lemondanak mentelmi jogukról és tudomásul veszik az eljárás végeredményét.

A fideszes politikusok már a kordonbontás napjának délutánján közölték, hogy önként lemondanak mentelmi jogukról, és "polgári engedetlenségnek" nevezték tettüket, amit azóta több jogász jogilag megfoghatatlan megfogalmazásnak nevezett. Az, hogy délután lemondtak mentelmi jogukról már csak azért is érdekes, mivel az [origo] birtokába került - és reggel a képviselőknek kiosztott - belső frakcióutasítás még arra szólította fel a képviselőket: "Ha valakit előállítanak: ne ismerjük el a jogsértést!...Ne tegyünk vallomást és hivatkozzunk a mentelmi jogunkra."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!