A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hiába mutatott gumilövedékes sebet a Fidesz

Vágólapra másolva!
Továbbra sem hajlandók tárgyalni a kormánypártok arról a rendőrségi törvényt módosító fideszes javaslatról, amely megtiltaná a gumilövedékek használatát. A rendészeti bizottság után a parlament plenáris ülése is elutasította, hogy tárgysorozatba vegye az előterjesztést.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés kormánypárti többsége (140 igen, 188 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett) elutasította hétfőn Balog Zoltán, Répássy Róbert, Lázár János és Kontrát Károly fideszes képviselők törvényjavaslatát, amely kivette volna a rendőrség tömegoszlatásnál használható eszköztárából a gumilövedékeket.

Balog Zoltán a szavazás előtt fényképeket osztott szét az ülésteremben, amelyen október 23-án, gumilövedékektől megsérült emberek sebei voltak láthatók. Erről az MSZP-s Vadai Ágnes azt mondta, hogy nem lát a képeken egyetlen rendőrt sem, akik a tüntetők támadásaitól sérültek meg. Az SZDSZ-es Gusztos Péter szerint a Fidesz emberi jogi kérdést akar csinálni ebből az ügyből, a liberálisok pedig nem támogatják a törvény ad hoc módosítását.

Korábban, március 6-án a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága 8 igen, 8 nem és 1 tartózkodó szavazatával utasította el a tárgysorozatba vételt. Annak ellenére sem támogatták a javaslat tárgyalását, hogy a gumilövedék betiltását az Európai Bizottság (EB) alelnöke, Franco Frattini is szorgalmazta budapesti látogatásakor. Frattini február 21-én járt Magyarországon, és tárgyalásain külön kiemelte a rendőri azonosítókat és a gumilövedékeket. Utóbbiakról azt mondta, a rendőrség "kötelezhető, hogy kerülje a használatukat".

A zavargásokat a kormány felkérésére vizsgáló Gönczöl-bizottság is azt javasolta, felül kellene vizsgálni a gumilövedékek használatára vonatkozó szabályokat.

Az október 23-i zavargások idején a rendőrség sokszor használt a tömegoszlatásnál gumilövedékeket, amelyek több embernek is súlyos sérüléseket okoztak, egy fiatalember pedig elvesztette a fél szemét.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!