Mintegy negyedmilliárd forintnyi bírságot szabtak ki a hatóságok a húsvéti időszakban elvégzett élelmiszerellenőrzések nyomán - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal vasárnap. Összehasonlítva az előző, 2006 évi húsvéti ellenőrzési adatokkal, a bírságok száma gyakorlatilag azonos maradt, összege azonban csökkent.
A húsvéti ellenőrzésben idén a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség és a hét régió felügyelői vettek részt. A hatóságok mintegy 13 700 helyen végeztek ellenőrzést és 119 ezer élelmiszertételt vizsgáltak meg. Ennek során 2 881 esetben bírságoltak, azaz csaknem minden ötödik ellenőrzés végződött bírságolással, melyek végösszege 239 millió 964 ezer 258 forint volt.
Előző évben 2 964 bírság kiszabására került sor, 344 millió Ft értékben. A hatóságok továbbra is sok hiányosságot fedeztek fel, de összességében a helyzet kismértékű javulásáról számoltak be. Az ellenőrzések középpontjában elsősorban a füstölt sonka, lapocka, tarja, és egyéb pácolt, füstölt, füstölt-főtt, lángolt érlelt, sütött húsok, továbbá a tojás, mustár, torma, húsvéti édes-, sütő, és szeszipari termékek és üdítőitalok álltak.
Az ellenőrzések során gyakori hiba volt a lejárt, továbbá jelöletlen, hiányos, hibás vagy megtévesztő jelölésű, magyar nyelvű jelölés nélküli, valamint érzékszervileg kifogásolt termékek forgalmazása. Az elmúlt évekhez hasonlóan gondot okozott a nem megfelelő tisztaság, a nem kellő hőfokon, szakosítatlanul történő árutárolás és a helytelen mosogatási technológia alkalmazása.