A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Bírálja a kórházakat az új ÁSZ-jelentés

Vágólapra másolva!
Nem megfelelően működő patikák, hiányos gyógyszergazdálkodási adatok, elmulasztott közbeszerzési eljárások miatt bírálja a kórházakat az Állami Számvevőszék új jelentése. A Népszabadság szerint az érintettek vitatják a jelentést.
Vágólapra másolva!

Gyakran nem tartják nyilván a gyógyszercégektől ingyenesen kapott készítményeket, a termékmintákat és az adományokat a kórházak - derült ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerdai jelentéséből, amely 121 intézmény vizsgálata alapján készült. A kórházak negyede, az onkológiai centrumoknak pedig több mint 70 százaléka nem folytatott le közbeszerzési eljárást a gyógyszerekre. Az Állami Számvevőszék bírálta azt is, hogy az onkológiai centrumokban alkalmazott egyes gyógyszerek nincsenek törzskönyvezve adott daganttípusra.

A jelentés szerint az intézeti gyógyszertárak nagy része sem működik megfelelően. A 15 helyszínen vizsgált patika kétharmada nem felelt meg az 1997 óta változatlan minimumfeltételeknek. Az ÁSZ megállapította, hogy a kórházak gyógyszergazdálkodásának adatai nem pontosak és nem egységesek.

Az érintettek vitatják a jelentést - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában. Higyisán Ilona, a kórházi gyógyszerészek szervezetének vezetője nem ért egyet a bírálattal. Szerinte nincs baj a nyilvántartásokkal, a közbeszerzés pedig kivitelezhetetlen a kórházi gyógyszereknél.

A felmérésban részt vett a miskolci és a veszprémi kórház is. Az intézmények igazgatói, Csiba Gábor és Rácz Jenő a Népszabadságnak azt mondta: a jelentés legnagyobb tanulsága, hogy a kórházak drámaian, 8-11 napra lecsökkentett tartalékai nem adnak biztonsági hátteret. Rácz szerint tisztázni kellene, hogy kell-e biztosítani a betegeknek azokat a gyógyszereket is, amelyeket olyan kórra szednek, amelynek nincs köze a kórházban kezelt problémához.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!