Két hét múlva dönt a Fidesz kérdéseiről az OVB

Vágólapra másolva!
Két hét múlva fog dönteni az Országos Választási Bizottság arról, hogy hitelesíti vagy ismét elutasítja-e a vizitdíjra, a kórházi napidíjra és a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket. A Fidesz és a KDNP népszavazásra szánt három kérdésére már egyszer nemet mondott a választási bizottság, de az Alkotmánybíróság ezeket a döntéseket a múlt héten megsemmisítette.
Vágólapra másolva!

Június 25-én dönt az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéséről - így állapodott meg a testület hétfőn. Az OVB-nek azért kell ismét foglalkoznia a népszavazási kezdeményezéssel, mert az Alkotmánybíróság a múlt hét kedden megsemmisítette a választási bizottságnak a Fidesz és a KDNP három népszavazási kérdését elutasító korábbi határozatait. Ezzel ismét lehetségessé vált, hogy népszavazás lesz a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról.

A korábban hétigenes népszavazási kezdeményezés hét kérdése közül az Ab márciusi döntése alapján háromban - a termőföld családi gazdálkodót érintő elővásárlási jogára, a kórházak állami, illetve önkormányzati tulajdonban tartására és a gyógyszerek kizárólag patikában történő árusítására vonatkozó kérdésekben - megindulhatott az aláírásgyűjtés. Két kérdésben - a kormánytagok felelősségére, valamint a nyugdíjasok munkavállalására vonatkozó kérdésekben - az OVB megtagadta az aláírásgyűjtő ívek hitelesítését, és a döntéssel az Ab is egyetértett.

A fennmaradó két kérdésről - amelyek a vizitdíjra és a tandíjra vonatkoztak - az Ab márciusban úgy döntött, hogy azokat az OVB-nek újra kell tárgyalnia. A Fidesz azonban az alkotmánybírósági döntés után módosította a vizitdíjra vonatkozó kérdését, és új kérdést fogalmazott meg a kórházi napidíjra vonatkozóan is. A két kérdést tartalmazó, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések ügyében az OVB március végén, illetve április elején ismét elutasító döntést hozott. A Fidesz ezt követően újra az Ab-hez fordult.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről