Eredeti Munkácsy-mű a lefoglalt festmény

Vágólapra másolva!
Bebizonyosodott, hogy valóban eredeti Munkácsy-festményt foglaltak le a vámosok július elején. A feltételezést a hatóságok által felkért szakértő erősítette meg, aki vizsgálta a szignót és a vonalvezetést is. A nyomozás tovább folytatódik a csempészet ügyében.
Vágólapra másolva!

A vám- és pénzügyőrség megkapta a szakértői véleményt arról a festményről, amelyet július elején foglaltak le a vámosok, és amelyről már akkor felmerült, hogy Munkácsy Mihály alkotása. Sipos Jenő a vám- és pénzügyőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a szakértő szerint valóban eredeti Munkácsy-festményről van szó. A szóvivő szerint a szakértő a szignó, a képen található címkék és a vonalvezetés alapján közölte, hogy a kép valóban Munkácsy Mihály festménye.

A festményt még július elején, egy az Egyesült Államokból érkező küldeményben találták meg a vámosok. Sipos Jenő augusztus elején, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nagy valószínűséggel Munkácsy Mihály Naplemente című, évekkel ezelőtt nyoma veszett festményét találták meg. Sipos Jenő hétfőn az MTI-nek azt mondta: a vámosok folytatják a nyomozást, amit ismeretlen tettes ellen indítottak, kulturális javakra elkövetett csempészet miatt. Ennek részeként újból meghallgatják a csomag címzettjét, akinek személyéről a szóvivő részleteket nem árult el.

Az ügy nyomozásáról a szóvivő korábban azt mondta: vizsgálják, hogy a küldőnek milyen kapcsolata van Magyarországgal. Tisztázni szeretnék, hogy a kép hogyan került a címzetthez, kik voltak korábban a tulajdonosai, illetve mi lett volna a további sorsa. Mint mondta, azt sem tudják, hogy hol volt a kép, egy pincében porosodott, vagy egy magángyűjtemény része volt.

A festmény egy csomagban érkezett a Ferihegyi vámhivatalhoz, a pénzügyőr kockázatelemzés során döntött úgy, hogy megvizsgálja a küldeményt. A 66x99 centiméteres, keret nélküli, viszonylag jó állapotban levő, 1.500 dollár értékre megjelölt festményen a pénzügyőrnek feltűnt a bal alsó sarokban látható Munkácsy aláírás, így a helyszínre szakértőt hívtak, aki előzetesen megerősítette, hogy Munkácsy-képről van szó.

A Munkácsy-kép ügyében korábban megtartott sajtótájékoztatón megjelent Pákh Imre műgyűjtő is, aki 35 Munkácsy-kép tulajdonosa. Pákh Imre akkor az MTI-nek úgy nyilatkozott: bár ő nem szakértő, de vitatja, hogy Munkácsy Mihály festette volna a képet.

A műgyűjtő akkor megerősítette: a festményt felajánlották neki megvételre. Mintegy fél évvel ezelőtt egy amerikai képkereskedő ismerőse mutatott neki róla egy fotót, de a festmény már akkor sem tetszett neki, így addig nem jutottak el, hogy pénzről beszéljenek. Hozzátette, ha mégis Munkácsy-képről van szó, az értéke nem éri el a sajtóban megjelent 100 millió forintot, véleménye szerint egy aukción 50 millió forintért kelne el a kép.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!