Tovább dolgozhat a börtönre ítélt orvos

Vágólapra másolva!
Gondatlanul járt el az a szigetvári orvos, aki nem látott el megfelelően egy mandulaműtéten átesett kisfiút, aki ezt követően meghalt a mentőautóban átszállítása közben - mondta ki kedden másodfokon is a bíróság. Ennek ellenére helybenhagyták a korábbi ítéletet, amely csak felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta az orvost, aki így tovább dolgozhat.
Vágólapra másolva!

A Baranya Megyei Bíróság kedden helybenhagyta annak a szigetvári orvosnak a büntetését, akit egy mandulaműtéten átesett kisfiú halála miatt gondatlansággal vádoltak. A most már jogerős ítélet az orvost hat hónap szabadságvesztéssel sújtotta, de ezt két év próbaidőre felfüggesztve. Az első fokon eljárt Pécsi Városi Bíróság idén márciusban foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben találta bűnösnek az orvost. Ugyanakkor előzetes mentesítésben részesült, ezért tovább dolgozhat.

A tényállás szerint az ötéves szentegáti gyermek manduláit 2005. februárjában a pécsi gyermekkórházban vették ki. Az operáció problémamentes volt, a sebek szépen gyógyultak, ezért a fiút két nap múlva hazaengedték. Március elején lett volna kontroll, de a kisfiú torka egy nappal korábban vérezni kezdett, így édesapja bevitte a legközelebbi, szigetvári kórházba.

Mivel itt a személyi és tárgyi feltételek hiánya miatt nem végeznek gyermek-mandulaműtéteket, az ügyeletes orvos mentőt hívott, hogy a beteget a pécsi gyermekkórházba szállítsák. A szigetvári mentőautókban - akárcsak más, nem a megyeszékhelyről induló mentőkben - délután négy órától reggel nyolcig nincs orvos, ezért a doktor azt is kérte, hogy ezzel egy időben Pécsről Szigetvár felé induljon egy másik jármű, amelyen már orvos is tartózkodik, így a beteg félúton szakszerű ellátást kaphat. Mielőtt ez megtörténhetett volna, a kisfiú a mentőben meghalt.

A bíróság úgy ítélte meg: az orvos gondatlanul járt el, mert tisztában volt a kisfiú állapotának súlyosságával, ennek ellenére nem tett meg minden tőle telhetőt a megmentéséért. Például nem stabilizálta a gyermek állapotát, nem kötött be infúziót, pedig ezzel megelőzhette volna a halálát okozó vérzéses sokk kialakulását. A bíróság azért nem mentette fel az orvost, mert a diagnosztikai tévedése szabályszegéssel is párosult. Az elhunyt kisfiú édesanyja a tárgyalást követően újságírói kérdésre azt mondta: tudomásul veszi az ítéletet, de nem tartja igazságosnak, hogy az elítélt orvos tovább dolgozhat. Hamarosan kártérítési pert is indítanak gyerekük halála miatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!