Szalonnasütéssel feleltek a Gárda akciójára a romák

Vágólapra másolva!
Lezajlott a Magyar Gárda felvonulása Tatárszentgyörgyön. A szervezet a "a vidék közbiztonságát" akarta védeni, és felhívni a figyelmet "a cigány bűnöző csoportok" tevékenységére. A romák ellentüntetésén szalonnát sütöttek. A faluban azt beszélték, a Gárda azért éppen Tatárszentgyörgyön akart felvonulni, mert nemrég egy helybeli asszonyt, akinek mindkét fia gárdatag, megtámadtak és kiraboltak.
Vágólapra másolva!

Véget ért a Magyar Gárda felvonulása Tatárszentgyörgyön vasárnap délután. A Pest megyei faluban a "vidék közbiztonságáért és a cigány bűnöző csoportok" ellen tüntettek. A gárdatagok három oszlopban felálló, több mint kétszáz méter hosszú menetetet alkottak, és dobszóval vonultak be Tatárszentgyörgyre, majd beszédeket mondtak a szerintük létező "cigány bűnözés" ellen. A falusiak nagyobb csoportokban az út széléről figyelték a menetet - jelentette tudósítónk a helyszínről.

Mintegy száz roma ellentüntetést tartott a falu központjában, és miután ez végetért, egy félreeső, többségében romák lakta utca egyik házának kertjében szalonnát sütöttek gitárszó mellett. A megmozdulást nem a helybeli romák szervezték, hanem - több más szervezet mellett - az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ). A helyszínen volt többek között Kolompár Orbán, az ÖCO elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke, valamint több cigány önkormányzati képviselő - jelentette tudósítónk. (Vasárnap este szóvivője útján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is elítélte a gárda demonstrációját.)

A polgármester és a roma vezetők is azt mondták: bíznak abban, hogy nem történik semmilyen atrocitás. A Magyar Gárdát létrehozó Jobbik Magyarországért Mozgalom alelnöke, Biber József Tibor is kijelentette: békés tüntetésre készültek, és ha a helyiek megpróbálják megzavarni a felvonuló gárdatagokat, ez ellen a rendőrségnek kell fellépnie.

Az [origo] által megkérdezett helyi roma fiatalok ugyanakkor azt állították: készek a válasszal, ha atrocitások érnék őket. "Ha ők szúrnak, mi is szúrni fogunk" - mondta egyikük. A rendezvényt a Rebisz és a dabasi rendőrség biztosította, mintegy százötven rendőr volt az utcákon. A tüntetés vége után a gárdatagok és a más településekről érkezett romák is békésen elvonultak.

Fotó: Hajdú D. András

Tudósítónk szerint a gárdisták és a roma ellentüntetők nem is voltak egymás közelében. A Magyar Gárda ugyanis a falu délkeleti részén tartotta felvonulását, míg a település északnyugati felében gyülekeztek a romák. Utóbbiaknak nem volt engedélye demonstrációra, míg a gárdatagok a falu romák által lakott részére nem léphettek.

A helyiek "megsegítésére" jöttek

A helyiek közül többen is azt mondták az [origo]-nak, hogy ismerik az okát, amiért a Gárda a cigány bűnözés elleni tüntetéséhez éppen Tatárszentgyörgyöt választotta helyszínnek. Egy idős asszonyt ugyanis - állították - nemrégen kiraboltak és megvertek, feltehetően romák. Az asszony mindkét fia a Magyar Gárda tagja a helyiek tudomása szerint.

Több tatárszentgyörgyi elpanaszolta azt is, hogy nagy méretet ölt a bűnözés a faluban, gyakran betörnek a házakba, elrabolják az értékeket, a háziállatokat, berendezéseket, de még az élelmiszert is elviszik a kamrából. Az elkövetők az esetek többségében cigányok, de vannak magyar társaik is - mondták a falusiak.

A Gárda tüntetésén beszédet mondó vezetők arról beszéltek, hogy az emberek megsegítésére jöttek a "bűnnel sújtott faluba". Az [origo] kérdésére ugyanakkor mind roma, mind magyar lakosok azt mondták, hogy a bűnözés elleni küzdelmet kellett volna a zászlókra tűzni; igaz, a szónoklatokat még így is megtapsolta a falusiak többsége.

Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke a rendezvényen bejelente, hogy a tatárszentgyörgyi tüntetés csak az első a sorban, a Gárda több hasonló megmozdulást is tervez a jövőben. A terveik között szerepel az is, hogy a szerintük veszélyeztetett településeken kisebb rajokat szerveznek, amelyek "megvédenék" a helyieket a bűnözőktől. A tatárszentgyörgyi tüntetésen is felállítottak egy toborzó pultot, ahol gárdatagnak vagy pártolónak lehetett jelentkezni.

Fotó: Hajdú D. András

Törvényes demonstráció

Bár Berente Imréné polgármester szombaton visszavonta a Magyar Gárda területfoglalási engedélyét a felvonulásra, a rendőrség délelőtt kijelentette: nem oszlatják fel a demonstrációt. "A rendőrségnek nincs jogi lehetősége, hogy feloszlassa a tüntetést" - mondta az [origo] kérdésére Bényi Mónika, a Pest megyei rendőrség szóvivője. A Magyar Gárda ugyanis előzetesen bejelentette felvonulási szándékát, és ezt a dabasi rendőrkapitányság tudomásul vette - tette hozzá a szóvivő.

A polgármester szerint a Magyar Gárda félrevezette a települést, mert - a községben terjesztett szórólapok és a Gárda vezetőinek nyilatkozatai szerint - a "roma bűnözés" és a roma társadalom elleni demonstrációra kívánták felhasználni a közterületfoglalási engedélyt. Ezért Berente Imréné azonnali hatállyal visszavonta az engedélyt. "A polgármesternek nincs joga megtiltani a demonstrációt, mivel a rendőrség tudomásul vette, ezért törvényes - jelentette ki Biber József Tibor, a Jobbik alelnöke erre válaszul.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről