Összeomlott a vád az Energol-ügyben

Vágólapra másolva!
Összeomlott a vád a kilencvenes évek legnagyobb olajügyében, az Energol-ügyben. Az ügyész a vádpontok túlnyomó többségét már nem tartja bizonyíthatónak.
Vágólapra másolva!

Az Energol-ügyben az ügyész a Pesti Központi Kerületi Bíróságon tartotta perbeszédét. Ebből kiderült, hogy a vádpontok túlnyomó többségét már nem tartja bizonyíthatónak. A szerdai vádbeszédben hat vádlottnak letöltendő, ötnek felfüggesztett szabadságvesztést, kettőnek pénzbüntetést, ötnek pedig felmentést indítványozott az ügyész. Egy személy ügyét korábban már elkülönítették.

Az Energol-ügy a kilencvenes évek legnagyobb olajügye volt, a büntetőper első fokon négy éve kezdődött. Az ügyészség 19 vádlottat állított bíróság elé több százmilliós adócsalás és más bűncselekmények miatt. A vád változása nyomán azonban több százmillió forinttal csökkent a bűncselekményekkel okozott kár mértéke is.

Az ügyben a vádirat szerint összesen mintegy 6,7 milliárd forintos kárt okoztak a 90-es évek közepén több tízmillió liter kőolaj illegális forgalmazásával, a közterhek meg nem fizetésével. A szövevényes bűnügyben még 1996-ban kezdett el nyomozni a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség feljelentése alapján, rossz minőségű termék forgalomba hozatala miatt.

Az Energol-ügy a védőbeszédekkel folytatódik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, az elsőfokú ítéletet várhatóan novemberben hirdetik ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről