Év végétől vízum nélkül utazhatunk Amerikába

Vágólapra másolva!
Akár már 2008 végétől vízum nélkül utazhatnak a magyar turisták az Egyesült Államokba. A munkavállalóknak és a diákoknak ezután is szüksége lesz majd vízumra.
Vágólapra másolva!

Magyarország 2008 végén, 2009 elején csatlakozhat az amerikai vízummentességi programhoz - jelentette be Berta Krisztina, a Külügyminisztérium főosztályvezetője szerdán Budapesten.

A magyar turisták és az üzletemberek kilencven napig tartózkodhatnak majd vízummentesen az Egyesült Államokban. A munkavállalóknak és a diákoknak azután is kell majd vízum, hogy Magyarország csatlakozott a vízummentességi programhoz - mondta Berta Krisztina.

Az Amerikába utazáshoz egy elektronikus formanyomtatványt kell majd kitölteni, amely a tervek szerint azonos lesz azzal a kérdőívvel, amit a napjainkban repülőgépeken kell kitölteni. Berta Krisztina az [origo]-nak azt mondta, kézenfekvő adatokra fognak csak rákérdezni: névre, születés időre, a magyarországi lakhelyre, az útlevélre, az útiokmányt kiadó magyar város nevére, a járatra, amivel az utas érkezik, arra, hogy honnan utazik, mi lesz a tartózkodási helye az Egyesült Államokban. Ez az ügyintézés várhatóan díjmentes lesz.

A határon továbbra is megtagadhatja a határőr a belépést az Egyesült Államokba. Az amerikai feltételeknek csak a 2006 augusztusa után kiadott magyar útlevelek felelnek majd meg - mondta a főosztályvezető.

Magyarország azt követően csatlakozhat a vízummentességi programhoz, hogy az Egyesült Államok kiépíti biztonsági rendszereit, és megszületik egy kétoldalú, négy-öt elemből álló végrehajtási csomag. Az is a feltételek között szerepel, hogy tíz százalék alatt legyen az elutasított vízumkérelmek aránya. A vízummentesség kezdeti időpontját ezért nem napra pontosan hirdették ki: a teendők végrehajtásában nem zárhatják ki az esetleges csúszást.

A kétoldalú tárgyalásokon szóba kerülnek majd okmánybiztonsági, repülőtér-biztonsági kérdések és a terrorizmus elleni harchoz kapcsolódó információcsere. Az amerikai közvetlen repülőjáratokon utazó légimarsallokról is lesznek megbeszélések. A megállapodásokat a magyar és az uniós jogszabályok, adatvédelmi előírások betartásával kötik majd meg - fogalmazott Berta Krisztina.

A magyar-amerikai vízummentességi egyetértési nyilatkozatot hétfőn írták alá Washingtonban. Egy hét alatt több új uniós tagország írt alá hasonló memorandumot, így például Észtország és Lettország. Az első aláíró Csehország volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről