A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ítélet várható a Kulcsár-perben

Vágólapra másolva!
Öt év után várhatóan megszületik az elsőfokú ítélet a Kulcsár-perben. Összeszedtük az ügyről készült legfontosabb cikkeinket. Idézze fel, mi is volt a brókerbotrány!
Vágólapra másolva!

A lezser kihallgatás a Kulcsár-ügy gumicsontja
Kulcsár Attila, a diktáló ügyvéd és a lezser ügyészek közös munkája az a vallomás, amely a bróker-ügy csütörtökre várható elsőfokú ítéletében az egyik fontos bizonyíték - erre hivatkozik a másodrendű vádlott, Kerék Csaba ügyvédje. A védő szerint a jegyzőkönyv hitelessége is megkérdőjelezhető, bár Kulcsár azt állítja: a jegyzőkönyv az ő vallomását tartalmazza.

Kulcsár: "Elmondtam, amit akartam"
A vádlottak pénteken felszólalhattak az utolsó szó jogán. Kulcsár Attila már elmondta, amit akart, a többi vádlott továbbra is ártatlannak vallotta magát. Többen kifogásolták, hogy a vád kizárólag Kulcsár vallomására épül. Gyakorlatilag már csak az ítélethirdetés van hátra.

Kulcsár-ügy: két újabb vádlott felmentését kérték
A nyomozó ügyészség vizsgálhatja meg a Kulcsár-ügyben érintett Kerék Csaba hamis vád miatt tett feljelentését. A múlt héten a Népszabadság egy állítólagos hangfelvételre hivatkozva azt írta, Kulcsár Attila ügyvédje a bíróság folyosóján arra célzott, hogy a volt bróker visszavonná vagy megváltoztatná vallomását társai érdekében.

Kulcsár-ügy: Magas fizetésével védik Rejtőt
Védője szerint Rejtő E. Tibor, a K&H Bank korábbi vezérigazgatója ártatlan az 5 éve kirobbant brókerbotrányban. A védőbeszéd szerint a bankvezér olyan sokat keresett, hogy egyszerűen nem érte meg sikkasztásért kockáztatnia. Rejtő a vád szerint segítséget nyújtott Kulcsár Attila exbrókernek több milliárd forint elsikkasztásában.

Kulcsár lába elé tették a pénzt - állítja ügyvédje
Odatették Kulcsár Attila lába elé a pénzt, hogy belebotoljon - állította védőbeszédében a volt bróker ügyvédje a Fővárosi Bíróságon. A Kulcsár-ügy a védőbeszédeknél tartott ekkor, ezt megelőzően az ügyész két napon keresztül ismertette a vádiratot. Ebben börtönbüntetést és sokszáz milliós vagyonelkobzást kért a vádlottakra.

Magával szúrhatott ki a Kulcsár-ügy vádlottja
Egyszerre vádlottja és károsultja a brókerügynek Dunai György, a Betonút tulajdonosa, akinek szerepéről igazságügyi szakértőt hallgatott meg a bíróság. Az üzletember másfél milliárd forintot mozgatott át svájci bankszámlákra, a vád szerint saját cégének rovására. A szakértő szerint jobban járt volna, ha nem teszi.

Kovács László ex-barátnője vallott Kulcsárról
Kovács László uniós biztos egykori élettársa tett vallomást a milliárdos sikkasztással vádolt Kulcsár Attila büntetőperében 2007 februárjában. Az üzletasszony a Fővárosi Bíróságon azt mondta, hogy 2002-ben befektetéseiért milliókat kapott Kulcsártól, illetve hogy az álbróker utólag íratott alá vele egy részvényvásárlási tranzakciót.

Újabb vádat emeltek Kulcsár ellen
2006 augusztusában újabb vádat emelt az ügyészség Kulcsár Attila ellen különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás miatt. A vádhatóság szerint Kulcsár olyan utasítást adott, aminek alapján jogosulatlanul használtak fel 300 millió forintot az Állami Autópálya Kezelő Rt. számlájáról.

Kulcsár szégyelli, hogy kárt okozott
2006 májusában kezdődött a Kulcsár-ügy tárgyalása a Fővárosi Bíróságon. A bűntény huszonkét vádlottja állt a bíróság elé, az elsőrendű vádlott, Kulcsár Attila közölte, bűnösnek érzi magát és szégyelli, amiért kárt okozott munkaadójának. A nyomozás során 55 ezer oldalnyi irat keletkezett. Az ügyészség szerint összesen 23 milliárd forintot mozgattak a sikkasztások idején, de a tényleges, eddig meg nem térült kár "csak" 2 milliárdot tesz ki.

Pótkiadatást kérnének Kulcsár ügyében
Pótkiadatás lehetőségét vizsgálják a magyar hatóságok, hogy pénzmosás miatt is folytathassanak eljárást Kulcsér Attila ellen. Erre eddig azért nem volt lehetőség, mert az osztrák hatóságok csak azzal a feltétellel adták ki az egykori álbrókert, hogy pénzmosás miatt nem indul ellene eljárás. Az osztrák törvények szerint ugyanis az, amit Kulcsár csinált, nem számít pénzmosásnak.

Márciusban állhat bíróság elé Kulcsár
Megérkezett a bíróságra az ügy mintegy 150 ezer oldalnyi iratanyaga, amelynek elhelyezésére egy külön termet kellett biztosítani. Az ügyet tárgyaló bírónak el kell olvasnia a nyomozás során keletkezett összes iratot, mielőtt Kulcsár bíróság elé áll.

Kulcsár jóval magabiztosabb faggatóinál
A Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában részleteket közölt Kulcsár Attila 2004. június 9-i ügyészségi kihallgatásáról készült videofelvételből. A 20 milliárdos sikkasztással gyanúsított bróker meglehetősen magabiztos volt a felvételeken, a részletekből úgy tűnik: a jegyzőkönyv jelentős részét Kulcsár ügyvédje diktálta. Az ügyészek viszont bizonytalannak tűntek, a műsorba meghívott szakértők szerint hibát hibára halmoztak.

Világhálón Kulcsár kihallgatási jegyzőkönyvei
Letölthetővé váltak a hvg.hu oldaláról a brókerbotrány főszereplőjének, Kulcsár Attilának a kihallgatási jegyzőkönyvei. Ezekben a sikkasztással gyanúsított álbróker számos ismert embert és MSZP-s politikust nevezett meg a gazdasági bűncselekmények felelőseiként.

Kulcsár szabadon mozoghat Budapesten
Megszüntette a bíróság 2005 júliusában Kulcsár Attila házi őrizetét. A volt bróker ettől kezdve szabadon mozoghatott a fővárosban, de hetente jelentkeznie kellett a rendőrségen.

Kulcsár szerint ártatlanok keveredtek a brókerbotrányba
Kulcsár Attila azt állította, hogy az ő ügyéhez javarészt nincs is közük azoknak a cégeknek, amelyeknek vagyonát 2005 május elején zárolta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A K&H Equities volt álbrókere tudomása szerint a meggyanúsított Kodela László, volt helyettes államtitkár sem követett el adócsalást. Ügye politikai vonatkozásairól továbbra sem akart nyilatkozni Kulcsár.

Szelektálták a Kulcsár-féle névsort
Kulcsár Attila ügyvédje szerint védence vallomásaiban sokkal több név szerepel, mint amennyit a sajtóban megszellőztettek. A védő szerint a neveket közlő lapok nyilvánvalóan kiválogatták a listát.

Titok, hogy jobboldaliakra is vallott-e Kulcsár
Folyamatosan szivárogtak ki Kulcsár Attila állítólagos ügyészségi vallomásainak részletei. Eddig azonban csak olyan információk kaptak nyilvánosságot, amelyek baloldali politikusokra nézve tartalmaztak terhelő adatokat. Zámbó Gyula, a K&H-botrány többmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókerének védője korábban úgy vélte, védence vallomásai között szelektál a vallomás részleteit nyilvánosságra hozó újság. Arra a kérdésre azonban sem az ügyvéd, sem az ügyészség nem válaszolt, hogy tett-e jobboldali politikusokra is terhelő vallomást Kulcsár.

10 milliót kaphatott Kulcsártól a MeH tanácsadója
A Legfőbb Ügyészség gyanúja szerint a Miniszterelnöki Hivatal Közpénzügyi Államtitkárságának egy volt politikai főtanácsadója 10 millió forintért, jogosulatlanul adott Kulcsár Attillának egy másolatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodási vizsgálatáról készített jelentésből. Az ügyészségi szóvivő szerint a főtanácsadó részletes vallomást tett, de tagadta bűnösségét. Keller László közpénzügyi államtitkár elhatárolódott volt munkatársától.

Szász Károly megverése miatt hallgatták ki Kulcsárt
Tanúként hallgatta ki a rendőrség 2004 szeptemberében Kulcsár Attilát Szász Károly, volt PSZÁF-elnök megverésével kapcsolatban. A rendőrség arra volt kíváncsi, hogy a bróker milyen kapcsolatban állt a PSZÁF-elnök megverésével gyanúsított férfival.

Öt és fél órán keresztül vallott Kulcsár
Öt és fél órán keresztül tett vallomást 2004 júniusában Kulcsár Attila az ügyészségen. Védője a kihallgatás után a részletekről nem beszélt. Csak azt árulta el, hogy sikeres volt a kihallgatás, ami várhatóan pár nap múlva folytatódik. A brókerügy kulcsszereplőjét saját kérésére nem a rendőrök, hanem az ügyészség munkatársai hallgatták ki.

Előzetes letartóztatásba helyezték Kulcsár Attilát
Előzetes letartóztatásba helyezték Kulcsár Attilát. Kulcsárt kilenc hónap után hozták vissza Magyarországra, majd a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai fogdájába szállították. Kihallgatását szinte azonnal megkezdték, Kulcsár azonban nem tett vallomást.

Kiadják az osztrákok Kulcsár Attilát
Az osztrák igazságügyi minisztérium szabad utat adott a brókerügyben sikkasztással gyanúsított Kulcsár Attila magyarországi kiadatásának. Bánáti János, Kulcsár magyarországi védője ekkor elmondta: 15 napon belül hazaszállíthatják a brókerügy egyik fő gyanúsítottját.

Kulcsár a magányra és a bezártságra panaszkodik
Novemberre halasztotta a döntést a bécsi bíróság Kulcsár Attila kiadatásáról. Bár Kulcsár korábban azt ígérte, hogy együttműködik a rendőrséggel, egyszerűsített kiadatásához nem járult hozzá. A rendőrség szerint hátráltatja a nyomozást, hogy a kiadás késik. Kulcsár elégedett bécsi fogvatartásának körülményeivel. Csak a magányra és bezártságra panaszkodik.

Szász Károly visszatámad brókerügyben
A PSZÁF elnöke tagadta, hogy már évek óta tudott volna Kulcsár Attila gyanús ügyleteiről. Szerinte félreértelmezte a pénzügyminiszter a felügyelet tájékoztatóját, önkényesen kiragadtak szövegrészeket a levélből. A miniszter mellett az akkori kormányszóvivőt is megszidta Szász: úgy vélte, Gál J. Zoltán kijelentései, melyek a felügyelet és az ő személyes mulasztására utalnak, veszélyeztetik a PSZÁF függetlenségét és tekintélyét. A PM korábban azt állította: öt éve tudott a felügyelet Kulcsár üzelmeiről, egy éve pedig arról, hogy hamis vizsgával igazolta végzettségét a bróker.

Kulcsár: kevesebb, mint egymilliárd forintom maradt
Kulcsár Attila Bécsben találkozott Friderikusz Sándorral, és közölte, hogy hozzájárult a kiadatáshoz. Az MTV műsorvezetőjének azt állította, hogy nála kevesebb, mint egymilliárd forint maradt, de a többi pénz sorsáról csak a rendőrséget tájékoztatja majd. Kulcsár a Népszabadság kiküldött tudósítójával is találkozott. Szászi Júliának azt mondta: kitaláció, hogy bármiféle tiszteletbeli konzuli kapcsolatai lettek volna.

Konzuloktól kapott okmányt és autót Kulcsár
Kulcsár Attilának a libériai tiszteletbeli konzultól volt külügyminisztériumi pecsétes igatolványa, és a kirgiz konzul Mercedesén távozott külföldre. Mindkét konzul szerint az általuk képviselt ország EU-kapcsolatait segítette Kulcsár. A Külügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A bécsi Operánál ejtették csapdába Kulcsárt
A bécsi Opera előtt fogták el 2003 júliusában Kulcsár Attilát az osztrák és a magyar rendőrök közösen. A K&H Equities milliárdos sikkasztással gyanúsított brókerét a nyomozók csalták az Operához. Tóth András, a Nemzetbiztonsági Hivatalt felügyelő államtitkár szerint Kulcsár üzelmeit már két évvel ezelőtt le kellett volna buktatnia a PSZÁF-nak.

Különleges profittal csábított a K&H
Legalább 30 millió forinttal lehetett belépni a K&H brókercége "exkluzív klubjába"; a mintegy hetven tagot - köztük politikusokat és médiaszemélyiségeket is - számláló csoportnak Kulcsár Atilla üzletágvezető bróker 15-20 százalékos, irreálisan magas hozamot ígért.

A Pannonplast-ügy miatt verhették meg Szász Károlyt
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnöke, Szász Károly az ellene elkövetett támadás esetleges okaként egy másnap megjelenő felügyeleti vizsgálatot, és az erről készített határozatot jelölte meg. A felügyelet honlapján közölte: a Britton és a PEVDI Kft. - egy meg nem nevezett állami társaság segítségével - a szabályok megkerülésével szerzett tulajdonrészt a Pannonplastban. A Pannonplast elnök-vezérigazgatóját meglepte a felügyelet döntése.

Megverték a PSZÁF elnökét
Ismeretlenek, vélhetően előre megfontolt szándékkal megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét, aki 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérüléseket szenvedett. A Szász Károly által vezetett felügyeletet ekkoriban több politikai támadás is érte, például a vezetők külföldi utazásai miatt. Szász Károly szerint a támadással - amely egy titkos felügyeleti jelentéssel lehet összefüggésben - el akarták távolítani pozíciójából, de azt ígérte: megbízása lejártáig, 2006-ig a helyén marad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!