A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bombakereső szabályokat ír a kormány

Vágólapra másolva!
Egy új kormányrendelet szabályozná a jövőben az építési telkek robbanószer-mentesítését - írja a Napi Gazdaság csütörtöki száma. Jelenleg semmi nem szabályozza az építtető ez irányú kötelezettségeit, miközben az utóbbi hónapokban több nagyerejű bombát is találtak építkezéseken.
Vágólapra másolva!

Az építési telkek tűzszerészeti vizsgálatával kapcsolatos kormányrendelet előkészítésére tett javaslatot a Védelmi Ipari Szövetség a honvédelmi és az igazságügyi tárca bevonásával - olvasható a csütörtöki Napi Gazdaságban.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint az új rendelettervezet a robbanószerkezetek kutatásának és feltárásának újraszabályozását célozza, de még sok az eldöntendő kérdés.

Miközben a fővárosnak egyáltalán nincs az előzetes tűzszerészeti vizsgálatra kötelező rendelete, a föld mélyén nyugvó bombák hatástalanítását jelenleg egy 1999-ben született, a tűzszerészeti mentesítési feladatok ellátásáról szóló kormányrendelet szabályozza - olvasható a cikkben. A lapnak a védelmi szövetség főtitkára azt mondta: most az sincs jogilag szabályozva, hogy aki lőszermentesítéssel foglalkozik, annak milyen szakmai felkészültséggel kell rendelkeznie és meddig terjed a jogosultsága.

Az írás kitér arra is: jelenleg semmi nem szabályozza az építtető kötelezettségeit a munkavállalóval szemben, így egy balesetben a joghézagot kihasználva könnyen kibújhat a felelősség alól. Kivételt csak az állami és kiemelt beruházások jelentenek, azoknál ugyanis kötelező az előzetes lőszermentesítés.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!