Szeptemberre vízummentességet jósol az amerikai főkonzul

Vágólapra másolva!
Már csak pár hét, és megszülethet a vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás az amerikai főkonzul szerint. Jelenleg tárgyalások folynak a bűnügyi adatok cseréjéről.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben megszülethet az amerikai vízummentességhez szükséges utolsó megállapodás Magyarország és az Egyesült Államok között - mondta Thomas Ramsey amerikai főkonzul Budapesten. A diplomata arról is beszélt, hogy valószínűleg tíz százalék alatt marad az elutasított vízumkérelmek aránya Magyarországon, ami a vízummentesség egyik kritériuma.

Még mindig folynak a tárgyalások a bűnügyi adatok cseréjéről. Az álláspontok nagyon közel vannak egymáshoz, de a részleteken még dolgozni kell. A tervek szerint az aláírt megállapodás a magyar parlament elé kerülhet az őszi ülésszak kezdetén, szeptemberben - mondta Thomas Ramsey a nagykövetség sátránál a Civil Szigeten.

A megállapodásról általánosságban az mondható el, hogy a magyar és az amerikai bűnüldöző szervek adatainak cseréjéről rendelkezik. Az információcsere azokat érinti, akik az Egyesült Államokba szeretnének utazni. Az ellenőrzésben azt vizsgálják, hogy az Amerikába utazó szerepel-e a bűnügyi nyilvántartásban - hangsúlyozta Ramsey. A főkonzul állította: a megállapodás figyelembe veszi az amerikai és a magyar adatvédelmi jogszabályokat is.

A korábbi tervek arról szóltak, hogy július végén, augusztus elején aláírhatják a megállapodást. Arra a kérdésre, hogy mi a késlekedés oka, Thomas Ramsey azt mondta: mindkét oldal biztos akar lenni abban, hogy a megállapodás megfelel minden jogi feltételnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről