Bizonyos piros ételek fogyasztása fokozhatja az ADHD-s és hiperaktív gyerekek tüneteit – írja a Cleavlend clinic oldala. Kutatásokat összegző beszámolójuk arra hívja fel a figyelmet, hogy a red dye 40, magyarul: alluravörös ételszínezék fogyasztása eddig nem ismert kockázatokat rejthet.
A bűnös neve: E129
Ezt az ételszínezéket először az USA-ban alkalmazták, mára az egyik legnagyobb mennyiségben előállított anyag. Mára nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az unióban is használják, bár itt szigorúbban szabályozott keretek közt. Hazánkban a címkéken E129-ként utalnak rá. A Néhib tájékoztatása szerint „Szintetikus, monoazo színezék, mely oldatban narancs árnyalatot biztosít. Alumíniumlakk formájában is használható”. Európában napi 7 mg/kg-ban határozták meg az elfogadható napi beviteli mennyiséget. Előfordul többek között:
Bár a színezék fogyasztása a legtöbb esetben biztonságos,
az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, légzőszervi panaszokat vagy bőrkiütéseket okozhat, megbízhatósága vitatott. Fogyasztását kapcsolatba hozták már a migrén kialakulásával és az asztma kellemetlen tüneteinek fokozott megjelenésével.
Az utóbbi évtizedben intenzíven vizsgálták, milyen hatást gyakorol a gyerekek idegrendszerére az E129, ugyanis egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy az növelheti az agresszív viselkedés kockázatát és az ADHD-s tünetek előfordulását. Azok, akik ilyen színezékeket tartalmazó ételt ettek, nehezebben koncentrálnak, feledékenyebbé válnak, akár dühkitöréseket is produkálhatnak. További kutatások szükségesek, hogy valóban ismerjük a színezék fogyasztásának következményeit, azonban a hozzáértők javaslata szerint mindenképp érdemes lehet kerülni az E129-et. Ennek érdekében jó megoldás lehet házi desszerteket készíteni, magunk csinálta szörpöt inni, joghurtjainkat lekvárral ízesíteni, és minden esetben elolvasni a megvásárolandó termék címkéjét, hogy tudjuk, mit veszünk magunkhoz!