Egy népszerű ételszínezék óriási veszélyt jelent a gyerekekre

Vágólapra másolva!
Fokozhatja az ADHD és a hiperaktivitás tüneteit, de migrént és kiütést is okozhat a piros ételek egy gyakori alkotóeleme.
Vágólapra másolva!

Bizonyos piros ételek fogyasztása fokozhatja az ADHD-s és hiperaktív gyerekek tüneteit – írja a Cleavlend clinic oldala. Kutatásokat összegző beszámolójuk arra hívja fel a figyelmet, hogy a red dye 40, magyarul: alluravörös ételszínezék fogyasztása eddig nem ismert kockázatokat rejthet.

A bűnös neve: E129 

Ezt az ételszínezéket először az USA-ban alkalmazták, mára az egyik legnagyobb mennyiségben előállított anyag. Mára nemcsak az Egyesült Államokban, hanem az unióban is használják, bár itt szigorúbban szabályozott keretek közt. Hazánkban a címkéken E129-ként utalnak rá. A Néhib tájékoztatása szerint „Szintetikus, monoazo színezék, mely oldatban narancs árnyalatot biztosít. Alumíniumlakk formájában is használható”. Európában napi 7 mg/kg-ban határozták meg az elfogadható napi beviteli mennyiséget. Előfordul többek között:

  • édességekben,
  • tejtermékekben,
  • üdítőkben,
  • vagdalthúsokban,
  • növényi fehérjéből készült termékekben,
  • jeges édességekben,
  • édesipari termékekben.
rágógumi, cukorka
Illusztráció
Fotó: foodcollection via AFP/Foodcollection / Foodcollection GesmbH/Foodcollection Gesmbh 

Az allulavörös színezék veszélyei

Bár a színezék fogyasztása a legtöbb esetben biztonságos, 

az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, légzőszervi panaszokat vagy bőrkiütéseket okozhat, megbízhatósága vitatott. Fogyasztását kapcsolatba hozták már a migrén kialakulásával és az asztma kellemetlen tüneteinek fokozott megjelenésével.

Az utóbbi évtizedben intenzíven vizsgálták, milyen hatást gyakorol a gyerekek idegrendszerére az E129, ugyanis egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy az növelheti az agresszív viselkedés kockázatát és az ADHD-s tünetek előfordulását. Azok, akik ilyen színezékeket tartalmazó ételt ettek, nehezebben koncentrálnak, feledékenyebbé válnak, akár dühkitöréseket is produkálhatnak. További kutatások szükségesek, hogy valóban ismerjük a színezék fogyasztásának következményeit, azonban a hozzáértők javaslata szerint mindenképp érdemes lehet kerülni az E129-et. Ennek érdekében jó megoldás lehet házi desszerteket készíteni, magunk csinálta szörpöt inni, joghurtjainkat lekvárral ízesíteni, és minden esetben elolvasni a megvásárolandó termék címkéjét, hogy tudjuk, mit veszünk magunkhoz!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!