Nem figyelték Dávid Ibolyát az ügyészség szerint

Vágólapra másolva!
Nem figyelték meg Dávid Ibolyát, legfeljebb készültek rá - állapította meg az ügyészség, ezért elutasította az MDF elnökének feljelentését. Dávid azért tett feljelentést, mert egy hangfelvétel szerint a róla gyűjtött terhelő adatokkal akarták befolyásolni a párt elnökválasztását, az azóta visszalépett Almássy Kornél javára.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség csütörtökön elutasította Dávid Ibolya MDF-elnök feljelentését, amelyet azért tett, mert egy felvétel tanúsága szerint tiltott adatgyűjtést folytattak ellene - közölte a Fővárosi Főügyészség. Az ügyészség úgy látta, nem történt magántitoksértés, hiszen nem kutatták át a pártelnök lakását, nem helyeztek el lehallgató berendezést, illetve nem bontották fel a leveleit. Ahogy az vádhatóság fogalmazott: "az elkövetési magatartás előkészületi szakban maradt".

Dávid Ibolya múlt pénteken fordult a Legfőbb Ügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához (NNI), mert egy, a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt azóta visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet egy, az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. Az NNI hétfőn feljelentés-kiegészítést rendelt el, a Legfőbb Ügyészség pedig -miután megvizsgálta az MDF elnöke által benyújtott hangfelvételt - az illetékes Fővárosi Főügyészséghez továbbította a feljelentést.

Az MDF vezetője szerint azonban a Fővárosi Főügyészség nem utasíthatta el feljelentését, mert ő nem feljelentést, hanem bejelentést tett arról, hogy egy birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél érintett lehet az adatgyűjtési ügyben. Dávid szerint az ügyészséghez eljuttatott levelében jelezte, hogy birtokába került egy hangfelvétel, ennek alapján az ügyészség azt mérlegelheti, hogy indít-e eljárást az ügyben, vagy sem.

A felvételen Tóth Jánosnak, az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosának és Csányi Sándornak, az OTP elnök-vezérigazgatójának a telefonbeszélgetése hallható. Tóth arról beszél, hogy Tombor András, Orbán Viktor Fidesz-elnök egykori főtanácsadója megbízta a vagyonvédelmi céget, gyűjtsenek terhelő adatokat Dávidról, amelyeket az MDF elnökválasztási kampányában használnának fel, Almássy győzelme érdekében. Az akciót Tóth szavai szerint Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere finanszírozta volna.

Csányi Sándor elismerte, hogy vele beszélt Tóth, Stumpf István azonban a hétvégén visszautasította, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. Horváth József, az UD Zrt. vezetője a nyomozással kapcsolatban kijelentette: valójában nem ő és cége áll a célkeresztben, hanem a Fidesz, amelynek kormányzása idején nevezték ki a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) műveleti főigazgató-helyettessé. Innen a kormányváltás után, még 2002-ben küldték nyugdíjba, 42 évesen.

A biztonsági cég vezetőinél és telephelyein - összesen hat helyszínen - az NBH főigazgatójának lőfegyverrel visszaélés miatt tett feljelentése nyomán tartott házkutatást a Nemzeti Nyomozó Iroda múlt szerdán. A házkutatás során kiderült, hogy a fegyverek nem minősülnek lőfegyvernek, a rendőrség azonban több számítógépet és adathordozót lefoglalt, az ezeken található adatokat jelenleg szakértők elemzik. A rendőrség magántitok jogosulatlan megismerése miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen.

A bűnügy kapcsán pénteken ülésezett a Nemzetbiztonsági Kabinet. Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszter közleménye szerint egy "titkos hálózat működtetői megkísérelték a behatolást az elektronikus kormányzati gerinchálóhoz kapcsolódó egyes kormányzati szervek információs rendszerébe, veszélyeztetve ezzel e szervek törvényes és biztonságos működését".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!