Kiemelték a Dunából a Margit hídnál talált bombát

Vágólapra másolva!
Kiemelték és elszállították a tűzszerészek a Margit híd budai hídfőjénél talált II világháborús szovjet bombát, ami miatt déltől lezárták a hidat és környékét. A budai oldalon egy lakóházat és néhány mellékutcát is kiürítettek, de forgalom már újraindult.
Vágólapra másolva!

A tűzszerészek nem sokkal kedden dél után kiemelték, majd elszállították azt a szovjet rombolóbombát, amelyet a Margit híd közelében találtak a Dunában - tájékoztatta az MTI-t Nagy Katalin, a Magyar Honvédség tűzszerészetének sajtóreferense. A bombát az elmúlt napokban a rakpart építkezése közben egy munkakép fordította ki a vízből, majd a bomba visszaesett a folyóba.

A szerkezetet egy markoló segítségével emelték ki a vízből. A tűzszerészek megállapították, hogy nem tartalmaz "működő részt". A robbanószerkezet úgynevezett orrgyújtóval rendelkezett, de az orrforma deformálódott, így számítani lehetett arra, hogy működésbe lép. A bombát a IV. kerületi külső Váci útnál lévő kikötőbe szállították el hajóval, ahol a tervek szerint két hét múlva hatástalanítják.

A kiemelés miatt déltől lezárták a Margit hidat és a rávezető utakat, a Margitsziget déli részét és a Bem rakpart érintett szakaszát. A hídon a forgalom időközben már megindult. Kiürítettek egy Bem rakparti lakóházat is. Az épületben lakó 32 ember többsége munkában volt, vagy az előzetes tájékoztatás miatt a családjánál tartózkodott. A ház lakóinak szükség esetén a Csík Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban adtak volna helyet, ám ott senki nem jelentkezett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!