A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Bármelyik párt támogatását elfogadná Bokros Lajos

Vágólapra másolva!
Akármilyen párt vagy koalíció élén elvállalná a miniszterelnökséget Bokros Lajos, ha az kompromisszumok nélkül támogatná a programját. Az MDF EP-listavezetője az m1 reggeli műsorában arról beszélt, hogy politikai ambíciói nincsenek, de most már a gyakorlatban is tenni szeretne az ország megmentéséért. Az európai parlamenti mandátumot szintén elfogadná, jobb híján.
Vágólapra másolva!

"Nem cáfolom, hogy az MSZP részéről is kerestek meg képviselők kormányfői posztra vonatkozó ajánlatokkal" - mondta Bokros Lajos, az MDF európai parlamenti listavezetője kedd reggel a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. A közgazdász, akit hétfőn az MDF konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal miniszterelnöknek akart javasolni a parlamentben, állította: nem vágyik politikai karrierre, de bármilyen pártformáció élén elvállalná a miniszterelnökséget, ha az adott párt elfogadja az ő programját. "Az ország jelenlegi helyzetében a személyes megfontolásokat félre kell tennem, és azt kell néznem, hogyan segíthetek a válság leküzdésében - magyarázta.

Bokros szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke a hétvégén egyeztetett vele arról, hogy miniszterelnöknek javasolják a parlamentben hétfőn. A közgazdász ezt okos és ügyes lépésnek tartotta, és nem tekinti személyes kudarcnak, hogy a végül nem talált támogatásra. Arra ugyanakkor kitérő választ adott, hogy valóban hitt-e kormányfői jelölésének sikerében, szerinte nem is az a fontos, hanem "az a tény, hogy ez a javaslat elhangzott".

A közgazdász emlékeztetett, hogy nem új ötlet az ő miniszterelnöksége, azt korábban a fideszes Stumpf István és az SZDSZ-es Molnár Lajos is megemlítette már különböző fórumokon. Mint elmondta, számára mindegy, hogy a szocialisták, a Fidesz, három vagy akár négypárti koalíció áll-e mögé, a fő kérdés az, hogy a sikerül-e a következő egy évre megteremteni egy olyan egységet, amelyben a szükséges reformokat el lehet indítani. "Az viszont biztos, hogy csak a programommal együtt vagyok kapható" - mondta, hozzátéve, hogy korábban többen is próbálták "megvenni a nevét" saját rossz programjaikhoz. A közgazdász megjegyezte azt is, hogy a Fidesz jelenleg teljes mértékben elzárkózik a Reformszövetség programjától, ezért nem tartja valószínűnek, hogy az ő terveit esetleg támogatná.

Válságból kivezető út

A válságkezelésről szólva Bokros arról beszélt, hogy a Reformszövetség programjának több pontjával egyetért, de ő még azon is túlmenne több helyen. AZ elképzeléseiből pedig semmit nem engedne, nem hajlandó kompromisszumokra: "Ez egy válsághelyzet, itt tűzoltás van, gyorsan kell cselekedni. Nem kivagyiságból nem engedek az elképzeléseimből, hanem azért, mert csak így van esély a sikerre" - fogalmazott.

Bokros szerint az MDF volt az egyetlen párt, amely maradéktalanul magáévá tudta tenni az ő programját, ezért fogadta el az ő ajánlatukat. Arra a kérdésre, hogy milyen hosszú távra tervezi az együttműködést a párttal, a közgazdász azt mondta: "Ha Dávid Ibolya most azt gondolja, hogy alkalmas vagyok miniszterelnöknek, lehet, hogy egy év múlva, az országgyűlési választásokon is úgy fogja gondolni". Bokros arról is beszélt, hogy szerinte "el kell törölni a kétpártrendszert" Magyarországon, mivel az országnak nagyon rossz lenne, ha csak az MSZP és a Fidesz kerülne a parlamentben.

EP-képviselő - jobb híján

Mivel Bokrost hétfőn az Országgyűlés nem tette miniszterelnökké konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, egyelőre az MDF EP-listájának vezetője maradt. Mint mondta, jobb híján ezt a posztot is szívesen elvállalja: "Ha az EP-képviselőség a legbefolyásosabb poszt, ami megnyílik előttem, akkor ezt sem lehet kihagyni a számításból" - fogalmazott.

Az MDF listavezetője ugyanakkor kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy az Európai Parlamentből hogyan tudná segíteni Magyarországot a válságból kivezető úton. Mint mondta, nincs más alternatívája, hisz miniszterelnökségét egyelőre nem támogatták, és mivel az EU is komoly válságban van, ő pedig nagyon jó és rendszeres kapcsolatban áll EP-képviselőkkel, ott is lesz tennivalója. "Dávid Ibolya kockára tette a jelölésemért pártjának egységét, így nekem erkölcsi kötelességem volt, hogy elfogadjam az EP-lista vezetését" - fogalmazott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!