A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Gyurcsány megbízottja nem tud az MDF feltámasztásáról

Vágólapra másolva!
Császár Antal független képviselőben van hajlandóság az együttműködésre az MDF-fel, így április végén újjáalakulhat az MDF frakciója - mondta Herényi Károly, a megszűnőben lévő képviselőcsoport vezetője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában. Császár azonban ezt cáfolta, azt állítja, nem is tárgyalt az MDF-fel, és nem nyilatkozik az együttműködésről. Csáky András kilépésével az MDF-frakció megszűnik, kilenc képviselője függetlenként folytatja munkáját.
Vágólapra másolva!

Jelenleg nincs olyan "szabad kapacitás", független képviselő, akivel a házszabálynak megfelelően az MDF frakciója újraalakulhatna, de április végére lesz ilyen, mert Császár Antalnak akkor letelik a hat hónapos moratóriumi ideje - mondta Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője. "Úgy tűnik, hogy van benne hajlandóság, hogy velünk együtt folytassa a munkát és együtt dolgozzunk, és ha ez megvalósul, akkor újra lehet frakció" - tette hozzá. Újságírói kérdésre elmondta, hogy "igen nagy vonalakban" már egyeztettek Császárral, akiben úgy tűnik, "van hajlandóság", hogy együttműködjön az MDF-fel.

Herényi állításának ellentmond Császár Antal MTI-nek adott nyilatkozata. A jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozó független képviselő kijelentette: nem tárgyalt az MDF-fel és Herényi Károllyal sem. Herényi Károly a saját véleményét közölte, amikor erről beszélt - mondta, hozzátéve, hogy április 27-éig nem nyilatkozik saját álláspontjáról. Ekkor jár le ugyanis az a féléves moratórium, amely a valamely pártból kilépett képviselőket köti - legalább ennyi ideig függetlenként kell működniük. Császár a Fideszből lépett ki, a házszabály szerint hat hónapig nem csatlakozhat más frakcióhoz.

Csáky András hétfői kilépésével a kilenc MDF-es képviselő függetlenként folytatja munkáját a parlamentben. Dávid Ibolya pártelnök már hétfői parlamenti beszédében jelezte, hogy ezt átmeneti időszaknak tekintik. A házszabály szerint a frakció később újjáalakulhat, amennyiben ismét tízen lesznek. Csáky Andráson kívül öt független képviselő van a parlamentben, közülük hárman, Almássy Kornél, Vas János és Császár Antal jelenleg nem csatlakozhat más frakcióhoz, mert fél évig kötelező független képviselőnek lenniük.

Herényi reggel arról is beszélt, hogy optimista, mert új szakasz kezdődik a párt életében, illetve amiért - a felmérések szerint - a választók honorálják a párt döntését, hogy Bokros Lajost választotta listavezetőnek a párt európai parlamenti választásokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!