A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nagy a tülekedés az MSZP vezető posztjaiért

Vágólapra másolva!
Bár a pártelnöki posztra csak egy jelölt van - Gyurcsány Ferenc miniszterelnök -, az elnökségi székekért nagy versengés várható az MSZP jövő hétvégi tisztújító kongresszusán. A két elnökhelyettesi posztra hárman, a három alelnöki székre pedig négyen pályáznak, és legalább nyolcan indulnak az elnökség négy szabad helyéért.
Vágólapra másolva!

Rég nem látott versengés lehet az MSZP vezető posztjaiért, mivel sokan szállnak ringbe a kevés szabad helyért a párt jövő hét végi tisztújító kongresszusán. Az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szerint akár nyolc erős jelölt is mérkőzhet a feleannyi elnökségi helyért. Az országos elnökségben lényegében csak négy szabad hely kiadó a 15-ből, mert az elnöki, a két elnökhelyettesi, a három alelnöki és az egy frakcióvezetői poszt mellett két-két helyet köt le az ifjúsági és a női kvóta.

A távirati iroda forrásai szerint elnökségi székre pályázik többek között Veres János pénzügyminiszter, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnök, Puch László energiaügyi államtitkár, Baranya megyei elnök, Oláh Lajos környezetvédelmi államtitkár, Hajdú-Bihar megyei elnök, Gőgös Zoltán földművelésügyi államtitkár, illetve Tóbiás József, a parlamenti frakcióigazgató. A négy elnökségi helyért vetélkednek majd azok is, akiket nem választottak meg elnökhelyettesnek, illetve alelnöknek.

A pártelnöki posztra Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az egyetlen jelölt, de az elnökhelyettesi és alelnöki helyekre több jelölt is van az MTI szerint: Juhász Ferenc és Szekeres Imre jelenlegi elnökhelyettesek mellett a posztra pályázik Lamperth Mónika, az elnöki kabinet vezetője is. Hiller István, Kiss Péter és Ujhelyi István mostani alelnöknek Mesterházy Attila elnökségi tag lesz a kihívója, illetve az az elnökhelyettes-jelölt, aki lemarad erről tisztségről - teszi hozzá a hírügynökség.

Az MTI által megkérdezett szocialista politikusok szerint az ifjúsági kvóta két helyén a legesélyesebb Varga László, a Societas elnöke és Bárándy Gergely országgyűlési képviselő, míg a két női kvótára Herczog Edit európai parlamenti képviselő, illetve Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár lehet a befutó.

Az MSZP a jövő hét végén, március 21-22-én tartja kétévente kötelező tisztújító kongresszusát Budapesten, a Syma csarnokban. A több mint 680 küldött dönt a párt európai parlamenti listájáról is, amelynek élén három nő, Göncz Kinga külügyminiszter, Herczog Edit és Gurmai Zita európai parlamenti képviselő áll.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!